Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albin spelar prins när Askungen sätts upp igen

I höst gör Askungen comeback i Revymakarnas tappning. Då gör Albin Johansson rollen som prinsen. Och musiken har Nina W. Abrahamson och Johan S. Abrahamson skrivit.

Lördagen den 31 augusti är det premiär för Revymakarnas musikal Askungen på Skövde stadsteater. Nina W. Abrahamson och Johan S. Abrahamson, som gick bort i höstas, har skrivit och gjort musiken till musikalen som sattes upp 2007 för första gången.

Johan var den som kom med idén att han och hustrun Nina skulle skriva musiken.

– Oj, tänkte jag först. Vad har han lovat nu? Det är musik som är gjord spritt språngande ur hjärtat. Melodierna damp ner i huvudet på mig. De kom plötsligt. När de kom försökte jag känna efter vilken karaktär i musikalen som den melodin gestaltade, och vem den tillhörde kände jag ganska snabbt. Sedan föll texten på plats, berättar Nina, som beskriver musiken till Askungen som "ett litet musikaliskt barn" till henne och Johan.

–Jag lämnade över detta nakna barnet till Johan som klädde det i motmelodier, stämmor och arrangemang. Johan var en mästare på att skapa stämningar i musiken och han ägde ett djupt konstnärskap och en enorm musikalitet. Ingenting var omöjligt. Det här är frukten av ett genuint samarbete skapad i stor kärlek och mycket glädje.

Askungen är en klassisk saga som bland annat finns med i bröderna Grimms sagor. Disneys animerade version hade premiär 1950, blev nominerad till Oscars och sägs ha räddat bolagets fortsatta verksamhet. Albin Johansson kommer spela rollen som prinsen. Det blir hans andra roll i en uppsättning av Revymakarna. Den första var i Cats 2013.

Jag tänker på Disneys version när jag tänker på Askungen. Hur lik är musikalen den versionen?

– För det första har prinsen, som jag spelar, en mycket mer framträdande roll här än i Disneyversionen. Jag har en scen innan jag träffar Askungen där jag är utklädd till tiggare och ska gå runt och leta efter godhjärtade kvinnor i staden. Dessutom finns det fler scener där jag har dialog, dels med drottningen och dels med andra personer som bor i slottet. Det är en mer aktiv roll. Musikalen är inspirerad från bröderna Grimms historia, men sedan tar den en hel del inspiration från Disney också, säger Albin.

– Man kommer känna igen sig. Det är ju Askungen. Sedan kan ju de här gamla sagorna ha små variationer, men det är väldigt tydligt att det är Askungen, fyller Nina i.

Musikalversionen av Askungen med Nina och Johans musik sattes upp 2007 och musiken har dessutom spelats i flera kyrkor.

Albin såg inte den förra uppsättningen.

– Men nu har jag fått jobba med folk som var med förra gången. Det finns några veteraner i gänget och sedan har jag lyssnat på inspelningarna som gjordes då. Dels har det varit bra för inlärningen av mina grejer och dels är det häftigt att man kan få höra redan under den första dagen hur slutproduktionen kan låta. Det är en stor variation av stycken som har en otroligt fin stämning, säger Albin, som fick frågan att vara med i Askungen tack vare att han deltagit i Revymakarnas tidigare uppsättningar.

– De ringde runt lite och frågade mig som har varit med tidigare om jag var intresserad av att vara med. Jag hade lite tid över i sommar och tyckte att det lät roligt. Det är extra roligt när några bekanta har skrivit musiken, säger han.

– Jag är glad att det är just du som spelar den rollen. Det känns bra, säger Nina med ett leende.

Just nu pågår förberedelserna inför premiären. Förutom skådespelarna finns även en ensemble med dansare och en barnensemble som ska vara möss.

– De ger en otrolig energi. För en som inte har spelat så mycket teater innan har det varit intressant att träffa de som har spelat mycket tidigare och ta del av deras process från att läsa rubrikerna till att förstå vad som är motivation för en karaktär. Det har både varit en rolig och lärorik upplevelse, säger Albin.

Johan S. Abrahamson arbetade som kantor, frilansande musiker och kompositör. Hans musik finns nu förlagd på det norska, internationella, musikförlaget Cantanto. Nina driver sin egen firma där hon frilansar som sångerska och låtskrivare. Hon finns inte med i produktionen som sätter upp Askungen nu.

– Vår del är klar. Det är komponerat och överlämnat. Jag ser med spänning fram emot att få komma för att lyssna och titta, säger hon.