Lions Club Tidaholm delar årligen ut 5 000 kronor i stipendium till en av Rudbecksgymnasiets avgångselever inom naturvetenskap eller teknik. Stipendiet är instiftat av den framlidne Lionsmedlemmen Kjell Nordfält som var kemist och verksam inom universitet och näringsliv.

Syftet med stipendiet är att stimulera gymnasieungdomar att fortsätta sina studier inom just det naturvetenskapliga eller tekniska området och därför har Rudbecksgymnasiet fått i uppdrag att föreslå lämpliga kandidater.

Fick besked på rasten

I år föll valet på Johan Karlsson, som väl faller in i kriteriet om att ha bedrivit seriösa gymnasiestudier med goda resultat och med en ambition om fortsatta studier. Han fick beskedet under en rast i skolan.

– Min före detta klassföreståndare Camilla Fredin ringde och berättade det. Jag blev jätteglad, även om jag inte riktigt visste vad stipendiet innebar.

På Rudbecksgymnasiet läste Johan först det naturvetenskapliga programmet, men efter första året beslutade han sig för att byta till teknikprogrammet istället.

– Teknik är en roligare inriktning om man inte är så intresserad av kemi eller biologi. Det man lär sig kan man sedan även använda i det dagliga livet, menar Johan, som bott i Hjo under hela uppväxten.

Bra jobbmöjligheter

Nu kan han dock titulera sig Karlstadsbo. I augusti flyttade han nämligen upp för att studera elektroteknik vid högskoleingenjörsprogrammet på Karlstad Universitet.

– Det är en utbildning med inriktning mot ellära och kretsteknik. I Sverige sägs det vara brist på ingenjörer med elektroteknisk utbildning så jobbmöjligheterna ser bra ut. Man får också chansen att studera en sommar i Japan, vilket skulle vara väldigt intressant, berättar han.

Daniel Larsson, rektor på Rudbecksgymnasiet, är tacksam över att Lions Club Tidaholm ger gymnasieeleverna möjlighet att få stipendiet.

– Det brukar vara ett angenämt problem för naturämneslaget att utse en stipendiat. Och det är kul för våra elever att bli uppmärksammade på det här sättet, tycker han.

Johan Karlsson får de sista 5 000 kronorna som var kvar i stipendiefonden. Om det blir någon fortsättning återstår för Lions Club Tidaholms medlemmar att diskutera.

Foto Hanna Medin

Sista stipendiet?

Stipendiet är det tionde i ordningen, vilket innebär att ”grundplåten” om 50 000 kronor nu har tömts.

– Detta är de sista 5 000 kronorna som delas ut, säger Ronnie Johansson i Lions Club Tidaholm.

Hans Lionskollega Ingemar Källne säger att man nu ska ta en diskussion för att diskutera en möjlig fortsättning.

– Det är jätteviktigt att stimulera ungdomarna, så det är synd om pengarna tar slut, säger han.

Ny laptop

Hur framtiden ser ut vågar Johan Karlsson inte sia om, men tack vare sin utbildning känner han att han kommer ha en bra grund att använda senare i livet. Och tack vare stipendiet från Lions Club Tidaholm kommer studierna bli både roligare och lättare framöver – en ny laptop står nämligen högt på listan.

– Stipendiet är en stor uppmuntran nu när tentaperioderna på universitetet börjar, avslutar han.