Anita Blom från Götene har under flera decennier arbetat med att förbättra situationen för personer som stammar i hela världen.

Nu visar hon och nio andra upp sig själva när de stammar i fotoutställningen Ppprata, som har vernissage på internationella stamningsdagen 22 oktober.

Anita Blom växte upp i en familj där hennes stamning sågs som något skamligt.

– Jag uppmanades att inte tala på släktmiddagar och mina föräldrar gick från bordet när jag stammade som barn, säger hon.

Ett fel

Då kände hon inte till någon annan som stammade och hennes föräldrar och lärare såg stamningen som något som var fel.

– Jag har förlorat vänner som har tagit livet av sig på grund av stamning. Jag vet hur det känns. Jag vet vad de har gått igenom. Jag har själv haft självmordstankar, säger Anita Blom.

Hon tycker att skolan spelar en livsavgörande roll för yngre personer som stammar.

– Tyvärr saknas oftast kunskap kring stamning bland de som arbetar i skolan. Man tror inte det är något problem, medan eleverna som stammar vittnar om det motsatta, får sämre betyg och utsätts för mobbning, säger Anita Blom.

Läger för barn och unga

När hon var 27 år kom hon i kontakt med andra som stammade och gick med i Skaraborgs stamningsförening. Tre år senare hade hon tagit plats i styrelser inom stamningsorganisationer lokalt, nationellt och internationellt.

– Jag lovade mig själv att ägna mitt liv åt att inte låta andra barn uppleva den tomhet som jag kände när jag trodde att jag var ensam om att stamma, säger Anita Blom.

Lösningen blev att arrangera det första lägret i Sverige för barn och ungdomar som stammar. Detta för att barn som stammar ska få uppleva att de inte är ensamma och få vara i ett sammanhang där det är accepterat att stamma. Sedan dess arrangerar Stamningsförbundet flera läger för barn och ungdomar varje år.

Hon har haft styrelseuppdrag inom Stamningsförbundet sedan 1993. Under fem år i början av 2000-talet var hon förbundsordförande, men hon har fått trappa ner på grund av sjukdom. I somras var hon en av huvudföreläsarna på ännu en världskongress med International Stuttering Association. Temat denna gång var ”Omfamna din stamning”.

Ska synas och höras

– Jag vill att stamning ska synas och höras. Det man inte rår för ska man inte skämmas över. Därför är jag så glad för fotoutställningen Ppprata. Vi som stammar ska inte dölja oss. Vår uppmaning till andra är att inte prata om oss, utan att prata med oss. Vi kan prata men det kan ta lite längre tid och vi kan ha våra tics och knep. Därför var det självklart för mig att låta mig bli fotograferad när jag stammar, säger Anita Blom.

Utställningen visas på Frölunda kulturhus i Göteborg fram till 10 november. Anita Blom hoppas att utställningen ska ge hopp till föräldrar som är oroliga för sina barn som stammar.

– Jag vill att de ska få kunskap och kunna acceptera stamningen och känna stolthet. Vi gör det som är svårt, men gör det ändå, varje dag. Barnen är Superhjältar, säger hon.

Internationella stamningsdagen är en mycket speciell dag för Anita Blom.

– Då firar jag att jag har hittat min röst, säger hon.