Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansökan inlämnad – Skövde vill bli Årets stadskärna

I fredags lämnade Skövde in ansökan om att vilja bli utsedd till Årets stadskärna. – Även om vi inte skulle ta hem priset så ser vi oss som vinnare, säger Maria Leo, centrumledare och projektledare för Skövde City 2020.

Beslutet om att försöka ta hem priset som Årets stadskärna togs redan 2017. De deltagande städerna bedöms utifrån en rad kategorier där samverkan och strukturer som håller över tid värderas extra högt.

Redan då startade strävan att hitta en bättre samverkan för att nå hela vägen fram till en nominering.

I fredags skickades alltså ansökan in.

– Nu följer en spännande väntan, säger Maria Leo.

Har Skövde en chans att bli utsedd till Årets stadskärna?

– Ja, annars skulle jag inte tycka att det var lika roligt att ta mig an den här uppgiften. Vi har gjort ett gediget arbete och kommit långt. Och oavsett hur det går, så har vi dragit mycket lärdomar och står bättre rustade inför framtiden.

Maria Leo förklarar att projektet främst syftat till att skapa en samverkan som är långsiktig och hållbar.

Stadskärnan i Skövde har fått en rejält ansiktslyft. Gator och torg har byggts om och biltrafiken har fått flytta på sig till förmån för gångare och cyklister.

Det har varit möjligt tack vare ett strategiskt arbete och gemensamma satsningar från parterna i Citysamverkan och deras fyraåriga projektet Skövde City 2020.

– I projektet har vi hittat varandra i en bred citysamverkan. Vi har tillsammans skapat en vision för stadskärnan och lagt mycket tid och kraft på att sätta en samverkansmodell som även efter projektets slut kommer fortsätta att arbeta för att stadskärnan ska vara Skövderegionens centrum där alla känner sig välkomna, säger Maria Leo, centrumledare och projektledare för Skövde City 2020.

Stadskärnans utveckling det viktiga

Även kommunstyrelsens arbetsutskott står bakom satsningen.

– Att en stads stadskärna är attraktiv och lever i takt med tiden är viktig för hela Skövdes tillväxt. Ett formaliserat och strukturerat utvecklingsarbetet i stadskärnan har varit nödvändigt för att skapa långsiktighet i vår gemensamma ambition och strävan mot att vara en välkomnande och växande plats där människor möts, verkar och mår bra, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Parterna har gemensamt skapat konkreta mål kring fler evenemang, fler besökare, bättre omsättning och en bred mix av butiker, restauranger och service. Som ett delmål i projektet har Skövde Cityförening, Skövde kommun, Next Skövde och fastighetsägarna valt att ansöka till Årets stadskärna 2020.

– För oss har det alltid varit resan kring stadskärnans utveckling som varit det stora målet. Vi är väldigt stolta över allt som vi har åstadkommit i stadskärnan under projektets gång. Det skulle vara väldigt hedrande att bli nominerade till utmärkelsen Årets stadskärna 2020, vilket skulle bli ett extra kvitto på det goda samverkansarbete som gjorts i Skövdes stadskärna, säger Maria Leo.

I början av april

En del har redan hänt. Hertig Johans torg har fått ett ansiktslyft och nya butiker har etablerat sig i stan, såsom Rawsome Days, Denim & Friends, Saluhallen och Game Corner, bara för att nämna några exempel.

I början av april vet vi om Skövde blir en bland de nominerade till utmärkelsen och den 26–27 maj presenteras det vilken stad som tar över titeln efter Östersund, förra årets vinnare.

– En framgångsfaktor har varit att det är så många som vill vara med i det här utvecklingsarbetet, att det finns ett sådant engagemang kring att vilja utveckla stadskärnan. Det är det som gör att vi orkar och vill vara med, säger Maria Leo.