För en tid sedan släpptes filmen där 23-årige Anton "Squeezer" Andersson iförd wingsuit, en dräkt med vingar som spänns ut mellan pilotens armar och ben, hoppar från berget Jungfrau i Schweiz, flyger nerför bergssidan och i full fart styr igenom en sponsorskylt.

– Skylten var två meter bred och en meter hög och jag är därmed den yngste wingsuit-flygaren som flugit genom ett angivet mål. Det var en gammal idé jag haft där jag ville se hur precis jag kunde vara med min flygning, säger Anton Andersson.

– Det är en stor utmaning att träffa en sådan liten yta och jag behövde en del hjälp för att kunna ro iland projektet. Men mina vänner tyckte om idén och jag fick hjälp av kompisar från USA, Italien, Kanada, Schweiz och Sverige.

Filmen har blivit mycket uppmärksammad internationellt, bland annat har TV-bolaget CNN visat den. För tillfället befinner sig Anton vid ett flygfält utanför San Francisco i USA, där han tränar wingsuit-flygning från flygplan.

– Jag jobbar på att finjustera mig som wingsuit-pilot och bli ännu bättre på att flyga på sätt som inte gjorts förut. Om några dagar åker jag till LA för att vara med på intervjuer med några medieföretag som är baserade där.

Anton bor numera i Schweiz dit han flyttade för att kunna utvecklas som hoppare, men han kommer ursprungligen från Skövde.

– Jag gick på Billingskolan som ung och fick sedan fortsätta på Helenskolan. Gymnasiet gick jag på sjöfartsgymnasiet norr om Göteborg och flyttade därmed hemifrån tidigt.

Fallskärmshoppningen kom in i Antons liv efter att han börjat studera till civilingenjör.

– Efter att ha börjat plugga upp matten och andra ämnen jag behövde, frågade jag mig själv om jag verkligen ville spendera så många år på något som inte är min absolut högsta önskan. Istället gick jag tillbaka till en av de återkommande drömmar jag hade som ung och gick en fallskärmskurs.

Anton fastnade direkt för hoppningen och jobbade 240 timmar i månaden under ett halvår för att samla ihop så mycket pengar som möjligt.

– Sedan åkte jag till USA och gjorde 350 hopp på tre månader. Samma sommar lärde jag mig att hoppa ifrån berg. Och wingsuit-flygning lärde jag mig under en andra resa till USA året därpå.

Nu har Anton gjort 820 base jumps (hopp från fasta objekt såsom berg, broar och höga hus) och 780 hopp från flygplan. 900 av dessa har gjorts med wingsuit. Dessutom har han gjort 490 skärmflygningar.

Under flygningarna med wingsuit kommer Anton som mest upp i 300 kilometer i timman i total hastighet, det vill säga den horisontella hastigheten plus den vertikala. När han flög igenom skylten var totalhastigheten ungefär 270 kilometer i timman och han passerade ungefär tre meter över krönet där hans kompisar höll skylten mellan två stavar. Man styr genom att använda armar, huvud och hela kroppen.

Hur känns det att stå på startplatsen inför en flygning?

– Före hoppen är det en lite skrämmande känsla. Men vi har ofta många timmar att ta oss upp till själva toppen vi ska hoppa ifrån och då har man mycket tid att förbereda sig mentalt före ett hopp. Känner man att man inte är redo eller i en dålig headspace vänder man om.

– Mycket handlar om oerhörd fokus för att kunna försäkra sig om att prestera till 100 procent och inte låta rädslan ta över. Händer det måste man sätta sig ner, fokusera och samla sig innan hoppet igen. När man hoppar av kanten är det en otrolig frihetskänsla då man känner kroppen accelerera utav gravitationen.

Vad tänker du på under flygningen?

– Under flygning kickar det in någon typ utav otrolig fokus som jag är säker på skapas på något sätt av överlevnadsinstinkt och hjärnan ändrar liksom sättet att processerna saker annorlunda. Tiden känns otroligt mycket längre och du glömmer bort allt utom din flygning.

– När man i slutet av hoppet drar sin fallskärm är det den absolut mest frigivande delen. När man hamnar under fallskärmen rusar lyckan igenom kroppen. Jag har aldrig upplevt något annat som en kommit i närheten. Men det är en otrolig frihetskänsla!

Vilken är den bästa flygning du gjort?

– Det var berget Jungfrau i Schweiz och jag hoppade från helikopter på 5 000 meters höjd över havet. Det var en del av mitt senaste projekt och gav mig en flygning på 2,5 minuter ner till basen på berget.

Vad är tjusningen med wingsuit-flygning?

– Det är friheten, träningen, det omöjliga, fantastiska miljöer och vänner från hela världen.

Hur får du in pengar till verksamheten?

– De mesta pengarna har jag fått in från många timmars övertid och nätter jag jobbat. Men under denna sommaren har jag fått support utav sponsorer och kunnat sälja en hel del licenser till medieföretag samt marknadsföring.

– Men det mesta kommer av att jag har satsat varenda krona till att hoppa och faktiskt göra det jag tycker om mest. Vet man vad man vill göra med sina pengar planerar man därefter och blir då ganska enkelt att finna sätt att klara sig på.

Hur stor är sporten i Sverige?

– Wingsuit-flygning i Sverige är inte speciellt uppmärksammat. Sporten är väldigt ny och få har möjlighet till att relatera till detta i jämförelse med andra sporter. Fler och fler fallskärmshoppare tar på sig utmaningen att flyga wingsuit från flygplan vilket är väldigt mycket säkrare än från berg. Men går heller inte att jämföra.

– Näst år kommer jag försöka hålla i mer events och uppvisningar i Sverige för att visa upp denna fantastiska sport.

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden skulle jag vilja driva eget och lägga samma energi jag gjort på denna sport. Satsa på något eget där jag får valuta tillbaka för arbetet och energin som läggs ner på det.

– Jag behöver ett tag till och mer upplevelser och erfarenheter innan jag kan svara på den frågan bättre, men jag försöker verkligen tänka i mycket nya banor. Jag ser det jag gör nu som en förskola till något större senare i livet.

Varifrån kommer tillnamnet "Squeezer"?

– Det är bara ett komiskt smeknamn ifrån ungdomsåren, men bra som ett mer utstickande namn än Anton Andersson. Det har hörts för många gånger förut!

Har du varit med om några olyckstillbud?

– Jag landade en gång i ett träd när jag var under fallskärm. Det var en gång på 1 600 flygningar. Men olyckor sker i denna sporten. Det är jag och mina vänner 100 procent medvetna om.

– För mig handlar det mer om hur vi lever under tiden vi är vid liv och inte hur länge vi lever.