Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är en dag per året svaret på problemet?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

”Det är givetvis en viktig dag att uppmärksamma men vi kan inte fira den. Inte än” Kommunal Falköping-Tidaholm skriver idag med anledning av internationella kvinnodagen

Vaknar av väckarklockans tjutande alarm som vanligt ringer kl. 06:00. Jag kliver trött upp ur sängen även denna mulna måndagsmorgon. Väcker två trötta barn, ger dem frukost och skjutsar dem till förskolan och fritids. Disken står fortfarande kvar på diskbänken och förmodligen har flingorna torkat i tallriken tills jag kommer hem även denna eftermiddag.

Väl på jobbet byter jag om och tar på mig mina slitna inneskor som jag köpte för mina egna pengar för tio år sedan. De får funka ett tag till. Deltidslönen gör att jag inte prioriterar saker till mig själv.

Så här ser en vardagsmorgon ut för fler än mig. Jag är säker på att fler kvinnor som arbetar inom välfärdens olika omsorgsyrken känner igen sig. Vi är underbetalda, underbemannade och känner oss ofta otillräckliga både på jobbet och hemma.

Hur ska vi ändra på det här?

Den 8 mars infaller internationella kvinnodagen. Det är Sveriges allmänna dag för kvinnofrågor. Är en dag per året svaret på problemet? Det är givetvis en viktig dag att uppmärksamma men vi kan inte fira den. Inte än.

Vi ska fira den:

När vi kvinnor blir behandlade för den människa vi är och inte utefter det kön vi har.

När kvinnor och män delar lika på föräldraledighet och arbete hemma.

När kvinnor inte längre behöver ha dåligt samvete för att vi ibland faktiskt lägger tid på oss själva istället för på familjen.

Men framförallt så ska vi fira när vi inte längre behöver bekosta arbetskläder och arbetsskor själva. När vi inte behöver arbeta delade turer och vara på arbetet endast när de tunga och stressiga momenten ska utföras. När det är lika självklart att vi får en heltidstjänst som männen och framförallt när vi får lika lön för lika arbete oavsett kön.

Då ska vi fira.

I år uppmärksammar vi på Kommunal Falköping-Tidaholm den 8 mars med att betona vikten av det arbete som måste göras varje dag för att få ett mer jämställt samhälle - ett samhälle där alla har rätten till att bestämma över sitt eget liv.

Genom att vinna fler facklig/politiska segrar som exempelvis arbetskläder i förskolan, gratis kaffe på arbetet, högre ingångslöner och friskvårdsbidrag till massage och fotvård.

Men det finns så mycket mer att göra. Vi behöver ständigt arbeta för bättre arbetstider och högre grundbemanning för att arbetet inom exempelvis skola, vård och omsorg ska bli attraktivt.

Vi kommer också fortsätta prata om vikten av att organisera sig i Kommunal - fackföreningen för oss som arbetar i välfärden. Ju fler vi är desto fler fackliga segrar kan vi vinna och det är så vi jobbar för jämställdhet i vardagen.

Kommunal Falköping-Tidaholm

genom Camilla Sjöberg