Att bygga ett eget hus var Madeleine Söderqvist och Loke Walanders dröm. De var fast beslutna vid att bo utanför Värsås, men ändå nära bebyggelse och gärna strax utanför Skövde. När de upptäckte ett nedgånget hus, utan väggar som det växte björkar i, precis mitt emellan Värsås och Skövde tvekade de inte en sekund på att köpa det.

Vi bestämde redan år 2010 att vi ville bygga vårt eget hem och hade ritat upp massor av olika modeller innan vi bestämde oss för vad vi ville ha. Vi hann fundera mycket, ändra oss samt känna in våra behov innan vi var klara. Nu visste vi exakt hur det skulle se ut och var riktigt laddade på att få komma igång, återger Madeleine.

Loke ringde till kommunen och kollade innan bygglovet gick igenom, så att parets planer inte skulle krocka med kulturmärkningen - som gick rätt igenom den nyinköpta tomten.

Då lät det på dem som att det inte var några problem alls, men plötsligt när vi började bygga år 2014 var reglerna betydligt hårdare. Vi hade velat ha ett mörkgrått lutande tak till exempel. Det ansåg dock inte kommunen hade "tillräckligt med landskänsla" och inte heller fick huset vara vitt, som vi hade önskat. Vi fick tänka om helt enkelt, berättar Loke.

Istället valde paret att bygga ihop garaget och huset samt målade såväl huset som hustaket svart.

Det var rätt otippat måste jag säga att göra så, men det blev faktiskt riktigt bra. Vi tycker båda att det var snyggt det också, säger Madeleine.

Ett år tog det för Madeleine och Loke att bygga huset innan de kunde flytta in. Då hade de i stort sett gjort allting helt själva.

Vi hade aldrig gjort något liknande förut eller hade stora byggkunskaper, men vi tog hjälp av Google - sen körde vi bara på. Jag har alltid varit intresserad av konstruktioner, så det underlättade nog en del, tror Loke.

Paret lade all tid, utom när de var på sina respektive jobb, på byggnationen. Målet var att vara klara tills deras dotter Idun skulle födas i oktober.

Eftersom Loke är egenföretagare var det relativt enkelt att styra över tiden. Stundtals var det dock tungt arbete, men att ge upp fanns inte på kartan. I slutändan var det värt allt slit och vi känner oss verkligen nöjda. Vi är nästan färdiga med allt - det är endast några smådetaljer invändigt kvar - men nu är det Idun som är första prioritet, betonar Madeleine.

Vad har ni för tips till andra som vill bygga sitt eget hem?

Planera mycket innan och var öppna för förändring under tidens gång. Ha lite is i magen - allting tar sin tid. Var beredd på att det inte kommer gå så fort som ni hoppats på, men det är betydligt bättre att göra det ordentligt och noggrant än att behöva göra om allt sedan. Leta gärna fakta på internet, men var källkritisk och gör bara det ni känner att ni själva kan stå för. Det finns nästan lika många olika metoder som det finns snickare. Var även ute i god tid när ni behöver boka hantverkare. De har minst sagt fullt upp.