Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Augustvinnaren Magnus Västerbro gästar litteraturpodden

 
Smålands litteraturpodd
Visa alla artiklar

Magnus Västerbro skrev en bok om nödåren under 1800-talet och hamnade mitt i en samtida debatt om tiggeri, migration och klimatförändringar. I ett nytt avsnitt av litteraturpodden berättar författaren om arbetet med boken.

– Jag skrev på boken när flyktingkrisen var som mest akut. Det var samma retorik 150 år senare. De som har det bättre vill inte ta hand om de som har det sämre, åtminstone inte om de kommer många på en gång, säger Magnus Västerbro i litteraturpodden.

Boken handlar om åren 1867-1869, då Sverige först drabbades av av ett år med regn och kyla, och därefter av ett år med torka. Missväxten orsakade stor hungersnöd i landet och bidrog till att så många svenskar senare valde att lämna landet för Amerika.

Att boken gavs ut mitt under värmeböljan 2018 bidrog till känslan av aktualitet, tror författaren:

– Det blev som en reklampelare för min bok och jag tror att det bidrog till att människor tog den på större allvar.

Du kan lyssna på hela Emilia Söelunds intervju med Magnus Västerbro genom att klicka på spelaren i webbartikeln eller via denna länk. Du kan också prenumerera på Smålands litteraturpodd i valfri podcast-app.