Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn flög ur babyskydd i simulerad bilkrock

Testdockan flög ur en av bilbarnstolarna, när Råd och rön testade ett nytt babyskydd. Höga halter av de kemiska ämnena PAH hittades också i bilbarnstolen. – Fullständigt oacceptabelt, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen).

I testet användes ett bilchassi för att simulera krockar. Det var när babyskyddet Hauck iPro Baby användes tillsammans med basen Hauck iPro bas, som ska fästa babyskyddet i sätet, som dockan flög ur skyddet vid en simulerad frontalkrock.

– Vi upprepade testet tre gånger med babyskydd av samma modell. Vid ett av tillfällena flög dockan ur skyddet, vid det andra gick basen sönder och i det tredje flyttades dockans huvud så långt att det riskerar att skadas, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd i rön, i konsumenttidningens artikel om testet.

Företaget Hauk har gett en skriftlig kommentar till Råd och Rön, där de skriver att produkterna har klarat andra tester och att babyskydden kvalitetskontrolleras löpande.

Flera gick sönder

I testet uppdagades också att det aktuella babyskyddet innehåller höga halter av Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, en grupp ämnen som under djurförsök har visat sig ge skador på arvsmassan och vara cancerframkallande.

Hauck skriver till Råd och rön att halterna av PAH kommer från ett lim som används när babyskydden tillverkas, men att det inte kommer i kontakt med barn som sitter i stolen. Företaget kommer dock att undersöka om det går att använda något annat slags lim. De har även skrivit att de tar resultatet av tidningens krocktest på allvar och att de vill undersöka det närmare, rapporterar Råd och rön.

Totalt 101 bilbarnstolar genomgick Råd och röns test. Majoriteten klarade krocktestet utan problem, samtidigt som flera andra babyskydd gick sönder under testet. I flera av barnstolarna hittades PAH, men också andra kemikalier som flamskyddsmedel och fenoler.

"Fullständigt oacceptabelt"

Alla bilbarnstolar som testades är godkända enligt en av de två europeiska standarderna ECE R44 eller UN R129 (i-Size).

Riksförbundet M Sverige anser att bilbarnstolarna måste testas mer noggrant för att bli godkända enligt den europeiska standarden.

– Det är fullständigt oacceptabelt att godkända barnstolar fungerar så dåligt. Det här testet som Råd och rön har gjort visar att man måste utöka krocktesterna så att de motsvarar verkliga trafiksituationer, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, till TT.

Jenny Rydberg/TT