Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönder och fotboll med Ivarsson

Hans-Åke Ivarsson är välbekant i Tidaholm med omnejd och i all synnerhet Tidaholms G&IF där han i 50 år har arbetat ideellt för sitt TG&IF. Nyligen höll han föredrag hos Gamla giffare med temat ”Bönder och fotboll”.

Hans-Åke Ivarsson började arbeta 1962 vid seminverksamheten i Tidaholm med insemination av nötkreatur.

Under en tioårsperiod med anställning i Skara med introduktion och instruktör på fältet av blivande kollegor återvände Hans-Åke till Tidaholm.

– Det positiva att komma in i föreningsverksamheten var för mig att jag utanför mitt ordinarie arbete kunde få någonting annorlunda att göra och samtidigt vara till nytta i TG&IF. Väl ute i yrkeslivet senare visade det sig att bönderna jag besökte gärna pratade om fotbollen och det stora intresset som fanns i Tidaholm. Detta har sedan följt med vid yrkesutövningen i tiden.

Cykel som fortskaffningsmedel

Hasse som han också kallas kommer från Prästgården i Acklinga som arrenderades av föräldrarna Hasses far Gustav och Assar Andersson Klämmesbo var en av de som var initiativtagare att under 1930-talets kris jobba för en betydlig tryggare framtid för bönderna och lantbruksrörelsen och ingick i routen för Östra Skaraborg. Föreningar och mejerier bildades på olika platser, med uppdrag att värva medlemmar till slakteriet i Skara. På uppdragen till bondgårdarna användes alltid cykeln som fortskaffningsmedel.

Hasse minns tillbaka:

• Under 1930 talet byggs läktaren på, Ulvesborg, 1940 talet när TG&IF når framgångar och kvalar till allsvenskan 1945, samma år genomförs den stora lantbruksutställningen i Tidaholm.

• 1949 bildades TG&IF:s damklubb och ungdomsavdelning.

• Efter kriget började lantbrukarna att så raps, skördetröskan och ”grållen” gör debut.

• 1960-talet mopedens intåg:

Medför att industrierna börjar ta fart och behöver mer arbetskraft, många av dessa finns på landsbygden där rationaliseringen från mindre gårdar till större enheter eftersträvas.

Lantbruksnämnden var behjälplig med uppdelning av jordbruken till mer produktiva enheter.

Avslutningsvis berättar Hasse att framkörningen till gårdarna inte alltid varit problemfria, snöhinder dålig väderlek med mera har ställt till förhinder/fördröjning. Numer går större fordon fram till gårdarna och vägarna blivit bättre.

Många goda minnen varvade med historier från vår landsbygd i ett speciellt yrke i förening med idrottsrörelsen har förmedlats av Hasse på ett utmärkt intressant sätt.

Ove Skatt