Det är inte den första reportageresa duon gjort, men Timoteij-sångerskan Cecilia konstaterar också att det inte alltid är en dans på rosor.

– Mycket hänger på att få rätt ljus och bra sikt, väder och vind påverkar också. Det gäller också att hålla fokus uppe även om vi inte haft möjlighet att exempelvis äta och sova som vanligt. Det är faktorer som vi själva inte alltid har möjligheter att påverka, förklarar sångerskan.

Men den senaste resan bjöd nästan bara på positiva upplevelser.

– Vi dök, besökte ett yogaretreat på en plats helt utan mobiltäckning, gästade ett Kitesurfingställe och sov i hus som placerats i trädkronorna. Det var massor av påfåglar i området som lät högljutt och egentligen var det som att vakna mitt bland alla tranorna under säsongen vid Hornborgasjön, säger Cecilia med ett skratt.

Det finns ju trädhus även utanför Falköping hemma i Skaraborg.

– Absolut, det här var egentligen en variant på samma tema, konstaterar hon.

En annan upplevelse var besöket på en mindre ön Hurawalhi, där man hade byggt upp en mycket speciell undervattensrestaurang ihop med en lyxresort.

– Den ligger egentligen mitt ute i ingenstans och den är lite märkligt placerad, men mycket på Maldiverna är uppbyggt för turister, konstaterar Cecilia Kallin.

Samtidigt ångrade sångerskan att hon inte tagit dykcertifikat och nu fick hon istället fridyka ner till 13 meter för att kunna se vad Jesper fotograferade.

– Men certifikatet är ett kommande projekt för framtida resor, menar Kallin.

Annars var det förstås mycket snorkling och bäst sikt var det när solen stod som högst mitt på dagen.

– Jag har ganska känslig hud, så det var bara att simma med t-shirten på. Men det var en härlig upplevelse med alla färggranna stora fiskar och sköldpaddorna.

Tänk dig en vykortsbild med palmer och vita sandstränder – så ser det ut på Maldiverna.

– Det är verkligen ett paradis.

Ändå tycker hon kanske att Sri Lanka var mest spännande.

– Kanske för att fick se mer av vardagslivet med butiker, mat, skolor och inte minst deras kultur. Sådant som jag tycker är intressant och spännande.

Kan du tänka dig att återvända?

– Absolut, jag förstår varför många åker dit flera gånger. Det är dessutom ett fantastiskt klimat året runt.

En tidigare resa gick till Istanbul, Kenya och Seychellerna.

– Det sistnämnda är nog min favorit. Det fanns dessutom många mindre stränder, där vi kunde vara helt själva. Området bjöd också på fantastisk snorkling.

De har också tagit en tripp till Indien, Budapest, Costa Rica och Nicaragua.

– Där jobbade vi också åt en hotellkedja som satsar på hållbarhet. Sugrören var inte av plast, utan bambu, de serverade ekologisk mat och 90 procent av de anställda kom från lokalbefolkningen, berättar Cecilia.

Har ni några nya resplaner?

– Jesperska resa runt världen under tre månader i höst och jag får väl åka och hälsa på honom när det passar, berättar Cecilia.

Räkna med att det blir fler spännande utflykter framöver.

Fotnot: