Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef misstänks för att ha pressat klient att göra abort

En av cheferna på socialtjänsten i Vara tolkade drogproverna fel. Därmed vårdades en kvinna för ett missbruk trots att det inte fanns laglig rätt till detta. Hon ska också ha utövat påtryckningar för att klienten skulle utföra en abort. Nu åtalas chefen för tjänstefel.

Missförhållandet, där framförallt en chef inom socialtjänsten misskött sina arbetsuppgifter uppmärksammades enligt IFO-chefen i januari 2017. När allt uppdagades visade det sig bland annat att 27 ärenden som kommit in inte hade handlagts på rätt sätt. Det hela ledde till stark kritik från IVO och en polisanmälan.

Nu åtalas chefen för tjänstefel vid Skaraborgs tingsrätt.

Denne anställde i sin tur en medarbetare som enbart hade gymnasiebehörighet. Många menar att det inte får vara så här inom socialtjänsten De anställda ska ha behörighet för att klara sina uppgifter som ingår i uppdraget. Tanken var att personen som anställdes enbart skulle göra administrativa uppgifter, men hen blev också satt att möta klienter.

Krav på abort

Chefen har också använt sig att metoder som inte är tillåtna, bland annat har denne ställt ultimatum på en klient, som lett till att en kvinna gick med på att göra abort.

Den åtalade anklagas också för att ha manipulerat drogtester. Denne läste av provsvaren fel. Som en följd av det har chefen låtit tvångsvårda en person i nästan två veckor på felaktiga grunder.

IFO-chefen Peter Engman uttalade sig i ett pressmeddelande att: "Vi befinner oss i ett läge där arbetsmarknaden i hela riket skriker efter samma sorts kompetenser. Rekryteringsläget är väldigt svårt och därför är det inte lätt att få personal som har såväl erfarenhet som rätt kompetens."

Läs kommunen polisanmälde