Bokcirkel "Världens bästa böcker" är ett statligt finansierat projekt av Statens Kulturråd. I Tidaholm har två parallella projekt varit igång - ett på biblioteket och ett på Helliden. I lördags förmiddag fanns gruppen som har hållit till på Tidaholms Bibliotek på plats just på biblioteket för att presentera bokcirkeln.

Rolf Blomberg, till höger, pratade bland annat om hur få sympatiska karraktärer det finns i Madame Bovary.

– Vi har läst klassiker under ett år. Böckerna vi har läst har valts från en klassikerlista och sedan har deltagarna fått behålla böckerna, berättade Henrik Wig, som uppskattar samtalen som blir i en bokcirkel.

Förstår vad man läst

– Ibland är det som om man förstår en bok och vad man har läst först när man får formulera sig om det. Dels lär man sig även om böcker och dels lär man sig hur man ska närma sig en text. Och man får lära sig hur ett bra boksamtal går till. Om det är så att någon inte har tyckt om boken vi läst kan det vara en jättebra utgångspunkt för en diskussion. Det är alltid några som inte gillar en bok, men den har ändå väckt engagemang. I diskussionen får man försvara en position och kanske gör det då att man ändrar ståndpunkt eller tycker att man kan se boken på ett annat sätt.

Den här bokcirkeln har haft namnet "Världens bästa böcker", vilken är världens bästa bok?

– Ojojoj, det är helt omöjligt att säga vilken bok som är världens bästa. Men om jag får välja en personlig favorit från de böcker som vi har läst under den här bokcirkeln väljer jag Madame Bovary av Gustave Flaubert. Det är en ohyggligt bra bok.