Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronasmitta på fler minkfarmer - men inte i Skaraborg

Corona-smitta har nu konstaterats hos minkar på 13 av 29 minkfarmer i Sverige. Men det har inte upptäckts något fall på minkfarmar i Skarborg.

Det har upptäckts muterat coronavirus hos minkar på flera minkfarmer i Danmark och Nederländerna och på senare tid har vanligt coronavirus bekräftats hos minkar i svenska Blekinge, där det finns en koncentration av minkfarmer.

Coronaviruset tycks kunna smitta från djur till människa vid till exempel arbete i en besättning där smittan florerar.

Statens veterinärmedicinska anstalt övervakar spridningen av coronavirus på svenska minkfarmer. Det tas prover på döda djur från de olika anläggningarna och hittills har viruset visat sig finnas hos djur på 13 av 29 olika gårdar.

Testerna hade på måndagseftermiddagen inte visat på några fall på skaraborgska minkfarmer.

– Nej, än så länge är det enbart i Blekinge. Vi förväntar oss att det kan bli på fler gårdar där också. Vi hoppas att det inte dyker upp i Skaraborg, sa Karl Ståhl, tf. statsepizootolog vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.