Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset en samhällsfara

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Regeringen har vid ett extrainsatt sammanträde fattat beslut om att det nya coronaviruset ska klassificeras som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, bekräftar socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

– Vi vill att smittskyddsläkarna och vården har tillgång till alla verktyg om det skulle behövas, säger hon och exemplifierar med ett ökat mandat för läkare att besluta om tvingande karantän och isolering.

LÄS MER: Smittade kvinnan kan vara student i Jönköping – krisgrupp aktiveras

Regeringsbeslutet träder i kraft vid midnatt. Det gäller "under en tid", enligt socialministern. För att göra det permanent krävs riksdagsbeslut.

Folkhälsomyndigheten lämnade på fredagen en hemställan till regeringen om att besluta om en den här klassificeringen. Den innebär inte att viruset anses farligare än tidigare utan rör beredskapen och hur den ska fungera.

LÄS MER: Därför smittade inte kvinnan några andra

Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.

LÄS MER: Kvinna med coronavirus hålls isolerad

Sedan tidigare klassas ebola, sars och smittkoppor som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar.

– Vi önskar att viruset klassas som allmänfarligt, vilket innebär att man kan ge individuella förhållningsorder, till exempel ställa krav på undersökning. Vi vill också att det klassas som samhällsfarligt, vilket ger oss möjlighet att spärra av större områden och besluta om karantän, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på fredagen.

LÄS MER: Första svenska coronafallet – se presskonferensen här