Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset påverkar resebranschen

Det pågående coronautbrottet i världen påverkar många svenskar som har resor inbokade, eller planerar kommande resor. Bland annat kan möjligheten till ersättning för resor förändras om smittspridningen fortsätter. – Vi får mycket frågor från många oroliga kunder, säger Anna Johansson, på Ticket i Skövde.

Resebranschföreningen SRF rekommenderar alla som planerar en resa att följa de råd som utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten lämnar.

– Vi har stor förståelse för att människor känner oro. I dagsläget avråder utrikesdepartementet från resor till Kina och Iran, därför är vår rekommendation att undvika resor dit. Det är också viktigt att andra myndigheter och organisationer förmedlar samma information, säger Didrik von Seth, som är generalsekreterare för resebranschföreningen SRF, i ett pressmeddelande.

På resebyrån Tickets kontor i Skövde har man också märkt av oron för smittan.

– Vi får mycket frågor från många oroliga kunder. Många är väldigt skräckslagna och vill boka av, säger Anna Johansson, som är säljchef.

– Vi upplever att det är väldigt massmedialt stort, men vi själva i personalen reser som vanligt, även om vi ju inte väljer att åka till Kina eller de drabbade regionerna i Italien just nu.

Enligt Anna Johansson är det många som vill boka av resor även till icke drabbade platser som Rom, London och Kreta.

– Vi försöker att lugna kunderna, och ber dem avvakta lite för att se vad som händer. Speciellt för dem som har bokat långt fram i sommar och i höst. Vi märker också av att det är många som avvaktar med nybokningar. De kanske väljer att lägga tid och pengar på andra saker just nu.

Uppdaterar informationen

På Tickets kontor i Skövde har man daglig kontakt med huvudkontoret som följer resebolagen och flygbolagen, som i sin tur följer UD:s rekommendationer.

– På så vis kan vi hela tiden uppdatera informationen till kunderna.

Vilka frågor ställer kunderna?

– De undrar om de vågar åka, och i regel svarar vi ja på den frågan. Framförallt om de ska resa senare i sommar eller höst så ber vi dem avvakta. Om man bokar några resor så är det till andra destinationer, men vi har också märkt av en nedgång på bokningarna till Thailand.

Enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen under onsdagen, har ytterligare två coronafall konstaterats i regionen, och det totala antalet smittade i Sverige ska nu vara över 30 stycken, varav ett drygt tiotal i Västra Götaland. De flesta ska ha smittats i norra Italien.

Anna Johansson och hennes kollegor upplever att det är ett svårt läge, men att det också finns de som bokar på.

– Vissa av charterbolagen har prissänkt sista minuten-resor till framförallt Thailand. Men även på en del resor till Kanarieöarna har bolagen sänkt priserna efter att ett Teneriffahotell sattes i karantän.

– Självfallet är det allvarligt i de områden där viruset spridit sig extremt mycket och många har drabbats, men samtidigt har det blivit lite upphaussat, och folk blir stressade och kanske rentav panikslagna, säger Anna Johansson.

Kontakta reseföretaget

Resenärer som har resor inbokade kan kontakta det reseföretag de beställt sin resa av för information. Som resenär kan du ha rätt att avboka kostnadsfritt om UD avråder från resor till ditt resmål, skriver SRF i sitt pressmeddelande.

För att begränsa spridningen av Coronaviruset föreslår SRF att experter från resenäringen tar plats i arbetsgruppen Corona Response Team som EU-kommissionen startat.

– Samarbete är det bästa sättet att snabbt begränsa spridningen av coronaviruset. Genom att samla experter från olika ämnesområden kan EU säkerställa att resenärer i olika länder inte möts av olika information. Det är viktigt att resenärer inte genomför resor till länder som myndigheterna inte bedömer är säkra, säger Didrik von Seth.