Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damkronornas konflikt är löst

Den utdragna konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet är löst. I november är landslaget tillbaka på isen. "Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna", säger Fanny Rask i ett pressmeddelande

Sedan augusti har Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet legat i konflikt om, bland annat, förlorad arbetsinkomst och försäkringar. Landslagsspelarna valde att bojkotta en landslagssamling på Bosön, en turnering i Finland under hösten – och sedan ställde förbundet in en planerad landslagsturnering i november.

Nu har förbundet bekräftat att parterna är överens om en ny överenskommelse.

Landslaget samlas nu för ett träningsläger i Falun i november och spelar en turnering i Tyskland i december.

"Fokus på det sportsliga"

"Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagssäsong. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år", säger förbundskaptenen Ylva Martinsen i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen började gälla redan i måndags och innebär bland annat att spelarna får ersättning för förlorad arbetsinkomst vid landslagsspel, finansierat av SDHL med stöd av SHL samt försäkras mot skador uppkomna vid landslagsspel.

Kollektivavtal nästa mål

"För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna och att vi nu har fått bättre förutsättningar för att spela i Damkronorna. Nu vill vi inget annat än att tillsammans med förbundskapten Ylva Martinsen och de andra ledarna i Damkronorna se framåt och äntligen sätta igång resan mot revansch efter förra året. Vi ska spela i A-VM nästa år", säger den förra HV-forwarden Fanny Rask, som numera spelar i AIK.

Nästa steg är, enligt förbundet, att förhandla fram till ett kollektivavtal för samtliga kvinnliga hockeyspelare på elitnivå.