Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blev det ingen morddom

Det är ett antal saker som gör att tingsrätten anser att mannen är skyldig. Dels har skadorna uppkommit när 26-åringen varit själv med treåringen, misshandeln har skett vid flera tillfällen och rättsläkaren konstaterar att barnet inte kan ha orsakat dem själv. Skadorna är alltför kraftfulla.

Under rättegången har mannen berättat att pojken ramlat och slagit i en dörr när de skulle gå in i lägenheten och senare slagit i ett handfat. Men även här avfärdar rättsläkaren berättelsen – skadorna är helt enkelt för allvarliga.

Ambulanspersonalen som kommer till platsen vittnar också om ett livlöst barn som har mängder av olika skador. Under transporten till sjukhuset blir pojken medvetslös.

I förhören vittnar en av ambulanssjukvårdarna om att hon funderade på om pojken kunde trillat ut genom ett fönster. Även läkarna chockas av barnets tillstånd och det görs en orosanmälan till socialtjänsten angående barnmisshandel.

Dömas för mord

Under rättegången ville de biologiska föräldrarna att 26-åringen skulle dömas för mord, men tingsrätten skriver i domen:

”I ett fall där man inte kunnat fastställa händelseförloppet eller hur gärningsmannen gått till väga är det ytterligt svårt att bedöma om gärningsmannen varit medveten om risken för effekten, samt om denne varit likgiltig. Det finns i målet inget som tyder på att 26-åringen skulle ha varit likgiltig för att treåringen skulle kunna avlida. Tvärtom framgår att han nog inte förstått hur allvarligt skadad pojken varit. Han har också ringt SOS då han insett att det var illa. Mot den bakgrunden och då det inte gått att fastställa exakt hur mannen orsakat pojkens skador och död måste stor försiktighet iakttas vid bedömningen. Tingsrätten finner därmed inte ställt utom allt rimligt tvivel att 26-åringen med uppsåt berövat pojken livet. Gärningen kan därmed inte bedömas som mord”.

Åklagaren måste bevisa

Tingsrätten konstaterar dock att det är åklagaren som ska bevisa att skadorna uppstått på det sätt han säger. Det innebär att det ska vara praktiskt taget uteslutet att någon annan än den åtalade misshandlat treåringen och också uteslutet att pojkens skador orsakats av kraftigt våld. I det aktuella målet har därför den tekniska och medicinska utredningen mycket stor betydelse.

Under rättegången konstaterar man också att blodstänken på dörren sitter i en båge, vilket innebär att treåringen måste ha haft en blödande skada. En del av dem sitter så högt upp att pojken omöjligt kan ha orsakat dem själv. En teori är att någon hållit i treåringens fötter och snurrat runt honom.

Men det har inte gått att bevisa.

Däremot slår tingsrätten fast att våldet har skett mot en hjälplös pojke och fastställer därmed straffvärdet till åtta års fängelse.