Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Gustaf Göthberg har inte gett upp hoppet

En av moderaternas yngsta EU-kandidater vill bära partiets Europatanke vidare.

VI träffades på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping och det kan tyckas stereotypiskt att en ”ungdomskandidat” kampanjar bland ungdomar. Med sina 25 år är göteborgaren Gustaf Göthberg fortfarande ung, men med sin politiska erfarenhet och sin femte plats på Moderaternas EU-lista är han en politisk veteran. Dessutom är ”ungdom ett handikapp som går över med åldern” och han sken upp när jag påpekade att han citerade den brittiske premiärminister William Pitt (1759–1806) som var den yngste innehavaren av ämbetet i Storbritanniens historia.

Göthberg har under de senaste fyra åren varvat studier med utrikespolitik på heltid. Han har suttit i styrelsen för Svenska Atlantkommittén, fängslats i Uganda när han protesterade mot landets behandling av homosexuella samt understött oppositionen i Vitryssland. Dessutom skriver han en bok om Måndagsrörelsen vilka 1990–1991 protesterade på Norrmalmstorg i Stockholm för att Sovjet skulle lämna Estland, Lettland och Litauen.

EU:s tre viktigaste frågor listade han som klimatet, utrikespolitiken och utökad handel vilket dock inte är ovanligt bland moderata kandidater till parlamentet. Men på frågan vad han själv kunde göra för unionen lät det betydligt ovanligare. För Göthberg vill bli EU:s ansikte mot öster där han redan skaffat ett brett kontaktnät inte bara bland yngre utan även äldre politiskt aktiva. Men även ett rent personligt perspektiv som handlade om nyare och friskare ögon: ”Jag är första generationen som är född efter murens fall och aldrig rest i Europa med ett pass”.

Denna attityd skiljer honom ifrån en del andra toppmoderater som i nuläget nästan låter euroskeptiska vilket dock inte Göthberg höll med om. Han menade istället att Moderaterna inte längre är ett parti som driver frågan om ett ”Ja” eller ”Nej”. Sverige accepterade EU-medlemskapet 1994 och därför ska man inte längre debattera om unionen ska vara ”lagom” eller säga ”ja” vilket var en känga till Kristdemokraterna och Liberalerna. Fokus bör istället vara ”konkreta problem”. Debatten har i hans tycke varit ”ohyggligt faktaresistent” och därför kan man inte låta ”Europa bli en valfråga” eftersom det redan finns ett ja.

Förvisso blev det ett relativt kort samtal då Göthberg skulle vidare till Stockholm på sin kampanjturné men han hann även analysera försvarsuppgörelsen i relation till EU. Den bestod av ”fyra partier som har gemensamt att de säger nej till Nato och vacklat i synen på Europa”. Politik är helt enkelt inget ”spex” och det är därför som han själv vill österut och tala med proeuropeiska krafter i de länder där ”spexet” alltmer har börjat utkonkurrera Europatanken.

Politik kan ibland vara underligt. För jag hade hört Gustaf Göthbergs tankar tidigare men jag kunde inte sätta fingret på var. Men så slog det mig att den yngste moderaten i detta val i mångt och mycket lät som några av de äldre: Dialektmässigt som en göteborgare, politiskt som en svensk och ideologiskt väldigt mycket som en europé.