Några har japanska som sitt förstaspråk, vissa pratar det flytande och andra håller på att lära sig.

– Den som kunde minst som varit med kunde bara ett ord på japanska, säger Samuel Olsson, en av de som brukar vara med på språkcaféet.

Det hela började för snart ett år sedan då Jonas Svensson skulle börja studera japanska och skrev i en Facebookgrupp med med många Skövdebor och undrade om det fanns några som ville ses på en fika och öva japanska. Han fick två svar, från Nonoka och Kuro som båda pratar japanska flytande. De tog med sig sina respektive och det var starten för språkcaféet.

Med tiden blev de fler och fler på det japanska språkcaféet, som är ett tillfälle att träffas, möta nya vänner och öva både på det japanska språket och det svenska språket. De har också träffats och sjungit karaoke. Nu är de omkring 15 personer i gruppen som är med då och då.

– Jag var förvånad i början av hur många som är intresserade av Japan i en så liten stad som Skövde. Det har dykt upp folk som vi inte har någon aning om hur de hittade hit, säger Jonas Svensson, som denna dag hade med sig en lärobok i japanska så de tillsammans kunde göra lite språkövningar. Men det viktigaste på språkcaféet är gemenskapen, de vill inte att språkcaféet ska vara för uppstyrt.

Foto Lisa Bring

Anledningen till att det är ett så stort intresse för Japan i Skövde kan ha med Högskolan i Skövdes dataspelutvecklingsutbildningar, tror gruppen på språkcaféet. I Japan är man stora inom spelteknologi, vilket givetvis influerat en del av de som studerar spelutveckling. Rent generellt är också många i Sverige intresserade av Japan, särskilt i den yngre generationen.

– Det började med Pokémon och fortsatte med annat, säger Samuel Olsson.