– Det blir många ”nej, det går inte”. Vi hade ju hus, jobb och barnen gick i skola. Men vi hyrde ut huset och fick med oss nästan hela skolpengen. Det som kostade var förlorad arbetsinkomst, säger pappa Peter Reit.

I två omgångar har han, frun Camilla och barnen Kasper, Lydia och Klara, bytt den svenska vardagen mot den thailändska. För det är vad det handlar om, poängterar de: att förflytta sitt vardagsliv, snarare än att åka på semester.

Favorit i repris

Första gången var 2007-2008, då var de borta från november till maj. Fyra år senare åkte de tillbaka, denna gång för tre månader. Båda gångerna har målet varit Koh Lanta, den populära ön på den thailändska västkusten.

– Vi var nyfikna på att reprisera, var det verkligen så bra som vi kände första gången?

100 kronor dagen

Och det var det. I samma trånga bungalow utan fönster, med bara kallvatten och två glödlampor – femtio meter från vattnet – bodde de både första och andra gången. Visst kan man hyra flådiga hus med platt-tv och klimatanläggningar, men det lockade inte familjen. Det var det genuina och enkla de ville åt. En hundralapp per natt betalade de för boendet.

De införskaffade ett kylskåp så att de kunde äta en ordentlig frukost innan barnen gick iväg till skolan. Peter och Camillas dagliga rutin var sedan att ta en rejäl promenad längs stranden, Peter tränade mycket medan Camilla ägnade dagarna åt att läsa.

På distans

När barnen kom från skolan blev det mellanmål i form av färsk frukt. Eftermiddagarna ägnade de ofta åt gemensamma utflykter och på kvällarna var det största bekymret vilken restaurang de skulle välja.

– Bara att få vara tillsammans så mycket som vi fick vara där nere var värt jättemycket. Att vi som familj kunde göra något tillsammans mitt i livet, en paus från allt det vanliga, säger Camilla.

Vid tiden för den första resan hade Svenska skolan på Koh Lanta bara förskola och låg- och mellanstadium, så Kasper, som då gick i sjuan, fick läsa på distans från Sofia Distans i Stockholm medan Klara kunde börja förskolan och Lydia i trean.

Klasserna var små, skoldagarna kortare än hemma – och gymnastiken, den hade man på stranden.

– Det som var skönt var att alla var nya för varandra, ingen kände någon innan de kom dit, säger Lydia.

Föräldrarna var inte oroliga för att under en tid ta bort barnen från den svenska skolan.

– Lärarna var helt fantastiska och de följer den svenska läroplanen, säger Camilla.

Lång planering

– Dessutom får de en upplevelse som de bär med sig genom hela livet, säger Peter.

Från det att tanken föddes, till att idén blev verklighet, tog det två år. Alltifrån att bearbeta tanken på det mentala planet till att lösa alla praktiska bitar.

– Vi är så glada och stolta över att vi faktiskt gjorde det! Attraheras man av idén, ska man absolut sätta sig ner och ta reda på vad det är man säger nej till och se om alla frågetecken kan rätas ut till utropstecken. Självklart får man planera och spara pengar, men det måste faktiskt inte kosta så mycket som man tror, säger Peter.

Den spartanska bungalowen 
 saknade många förnödenheter, 
 men i det enkla och avskalade trivdes familjen Reit alldeles utmärkt.