De stora leksaksjättarna kursar, flera inarbetade kedjor stänger sina fysiska butiker, de trivsamma stadskärnorna utarmas då nya shoppingkomplex växer upp, vårt köpbeteende förändras och anpassas efter den nya digitala tekniken, till och med kontanterna är utrotningshotade. Vad blir följderna av detta i den lilla orten?

Skaraborg består av 15 kommuner varav flera med ett antal orter där invånarantalet understiger 10 000 personer. Här har handeln överlevt i årtionden och utbudet har varit brett och fullt tillräckligt för att ortsbefolkningen kunnat sköta sina vardagsinköp. Någon gång i månaden eller kanske ännu mer sällan har man åkt en sväng till närmsta större stad för ett sällanköp eller en utflykt. Idag flyr fler och fler sin centralort och beger sig till staden för att shoppa eller så ger man sig inte ut överhuvudtaget utan genomför sina köp hemma vid datorn eller via mobilen. Det här är inget konstigt, det är så här vi fungerar, vi vill ha mycket att välja på och vi är i grunden väldigt bekväma, dessutom jagar vi gärna det lägsta priset.

Det som är konstigt är att alla man pratar med på den lilla orten vill att all service, alla butiker och alla caféer och matställen ska finnas kvar, att allt ska vara som det alltid har varit. Och så pekar jag på DIG, DU måste handla lokalt, DU har ett ansvar för att den lokala handeln och servicen ska överleva ... men när pekar jag på mig själv?

Den dagen när jag förstår att det är JAG som har ett ansvar, att JAG kan vara med och påverka, att det faktiskt är JAG som kan avgöra om den lokala handeln överlever, den dagen, om den kommer, ökar möjligheten för den lokala handelns överlevnad med många procent.

Risken finns att vi snart når en punkt då handeln på den mindre orten inte längre klarar att hålla öppet varje dag, lönsamheten minskar konstant och till slut kanske man till och med väljer att bara ha säsongsöppet. Centrumkärnorna blir tysta, mörka och trista, folklivet minskar och inte nog med det, de sociala mötesplatserna som tidigare också fanns på posten och banken, riskerar att försvinna helt. Kvar finns eventuellt matbutiken, apoteket och vårdcentralen.

Vill vi ha den här utvecklingen är det bara att fortsätta i samma mönster, handla i stan och på nätet, utvecklingen går snabbt och i en inte alltför avlägsen framtid kommer de små butikerna få slå igen, en efter en.

Men, det är ju inte kört än, de lokala butikerna finns där ute, de kämpar på, öppnar varje dag, ler oftast mot varje kund och är uppfinningsrika och nyskapande, gör ett besök så får du se. Förstå att JAG har ett ansvar för den lokala handelns överlevnad och prova att göra ett inköp i en butik du aldrig har besökt på din hemort, det kan vara starten på en ny eller nygammal livsstil för dig och en fortsatt framtid för butiken och din hemort!

Hela Sverige ska leva, Skaraborg.

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare