Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vem kan bäst bestämma barnens skolval här i Skövde?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Vem kan bäst avgöra i vilken skola deras barn ska gå, föräldrarna eller socialdemokraterna? Den frågan ställer sig liberalernas Johan Ekström i den här repliken på en tidigare debattartikel från Robert Ciabatti (S).

I Skövde Nyheter den 11/4 framgår att Socialdemokraterna i Skövde vill avskaffa det fria skolvalet här i Skövde.

Man hänvisar bland annat till att några föräldrars/elevers varit missnöjda med hur det aktiva skolvalet fungerat. Man vill istället att varje skola s.k. upptagnings-område skall styra elevens placering och hänvisar till att föräldrar/elever missnöje aldrig då skulle uppstå.

Oavsett vilket system man har, kan man aldrig garantera att alla elever får sin plats eftersom elevantalet ständigt varierar inom de olika skolornas områden. Någon garanti kan aldrig utlovas oavsett system.

Man hänvisar även till viss forskning att skolresultatet skulle bli bättre om elevernas placering följer respektive skolas upptagningsområde och inte det fria skolvalet.

I Skövde kommun har skolresultatet som har det fria skolvalet nu stigit 5 år i rad. Detta tack vare mycket kunnig och engagerad personal.

Skolan arbetar ständigt med att förbättra och utveckla resultaten, nu senast i samverkan med Karlstads Universitet och ”Samverkan bästa skola”.

I Skövde kommun och i hela Sverige gäller skollagen, det vill säga att föräldrarna får fritt önska var eleven vill gå i såväl förskolan som grundskolan. Vill Socialdemokraterna ändra i skollagen för hela Sverige?

Vi tror att möjligheten att fritt få välja skola i Skövde har bidragit till att såväl elever som våra skolor utvecklats bättre än motsatsen det vill säga att avskaffa det fria skolvalet.

Valfriheten är en grundpelare för det liberala samhället och vi i Liberalerna kommer aldrig bidra till eller låta Socialdemokraterna montera ner valfriheten inom skolan.

Vem kan bäst avgöra var eleven skall gå, föräldrarna eller socialdemokraterna?

Johan Ekström (Liberalerna)

Ledamot i Barn och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel