Reidun Hedberg och Åke Söderqvist var på jakt efter en ny bostad förra året när deras dotter Filippas klasskompis kom på att de kunde flytta in i huset bredvid dem. Ingen hade bott där på länge och det var i stort behov av en uppfräschning. Först blev familjen avskräckt av att huset var på mer än 280 kvadratmeter, vilket innebar otroligt mycket jobb. Men snart började de spekulera över framtiden, med alla barnbarn som skulle komma på besök, och plötsligt kändes utrymmet väldigt passande.

Att det låg nära stan, fast ändå ute på landet var en riktig bonus. Vi fick en fantastisk utsikt över Skövde samt fastnade för stilen och storleken på huset, men egentligen är det nog en slump att det blev just här vi valde att bosätta oss, återger Reidun.

Bonden som ägde marken styckade av gården och gav familjen fem hektar mark till trädgård, sedan tog Åke över.

Jag är visserligen inte utbildad inom bygg, men har alltid haft ett stort intresse för renovering. Jag valde att behålla planlösningen, fast finjusterade den lite, förklarar han.

Åke satte upp väggar och målade dem, lade golv, tilläggsisolerade, bytte fasad samt ordnade med vatten och värme. Han visste precis hur han skulle göra:

Det här är det andra huset vi renoverar. Det är en stor fördel att vi drar åt samma håll, annars hade det varit klurigt. Vi har varit ihop i 19 år, så vi har bra koll på vad den andre gillar. För oss var det exempelvis relevant att bevara den gamla känslan, som sitter i väggarna.

Reidun hjälpte till att rita upp altanen, kom med önskemål samt inredde huset på ett ekonomiskt sätt. Hon samlar på sig mycket saker och brinner för återanvändning:

Nästa hela huset är fullt av grejer från Blocket samt Köp- och säljsidor från sociala medier. Nu senast köpte jag en del från en kompis farbrors dödsbo också. När vi köper sådant vet vi att det är hållbara saker genom olika epoker, som vi även sparat en massa pengar på. Dessutom kommer de monterade och det känns ju smidigt. Somliga möbler har vi klätt om, medan andra lämnats som de är. Sofforna och sängarna köpte vi dock nya - där satte vi gränsen.

Något annat som var väldigt viktigt för paret var att ha ett hållbart golv genom i princip hela huset - så att det klarar mycket dans.

Vi älskar att bjuda hit folk och ha fester. Det här huset är för alla, inte bara för vår familj. Jag tycker mer om att vara omgiven av människor som jag tycker om än att vara för mig själv, berättar Reidun.

Hur känns det nu när nästan vartenda rum i huset är klart?

Toppen! Vi trivs hur bra som helst. Det är ungefär ett halvår sedan vi flyttade in och vi är jättenöjda. Det känns inte lika stort nu när vi bor här, men vi är inte helt klara än. Att vi är två i detta är verkligen skönt. Även om vi båda har ett hett temperament, och det blir en del bråk när vi vill att saker ska gå fortare än de gör, så muntrar vi alltid upp varandra i slutändan.