Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojkar döms för skolexplosionen i Stöpen

De båda pojkarna har döms för framkallande av fara för annan. Detta sedan de tagit med sig en hemmagjord bomb till skolan och att den sedan detonerat i handen på en annan elev. Båda förnekade brott under rättegången, men tingsrätten anser att de är motbevisade.

Bland annat finns en bild på den aktuella sprängladdningen i en av deras mobiler och dessutom har vittnen hört dem diskutera var de skulle spränga den. De valde en plats på skolgården trots att det fanns andra elever där.

Ändå reflekterade duon inte över att någon kunde bli skadad. Men en elev plockade upp laddningen och den exploderade i hennes hand. Det blev vissa skador på fingrar och kläder, men hon behövde inte uppsöka akutvård.

– Jag står för vad jag gjort, men det var självklart inte meningen att tjejen skulle bli skadad, det var grupptryck som gjorde att jag genomförde det, sa en av pojkarna i förhören.

Tingsrätten anser också att de inte bara utsatt den elev som drabbades för fara, utan även de andra som fanns på skolgården.

Nu döms de därför för framkallande av fara för annan och ska enligt domstolen med hjälp av ungdomskontrakt via socialtjänsten bland annat få vuxenstöd, diskutera om sociala sammanhang, stå emot grupptryck och konsekvenserna av hur man handlat.

Vid en husrannsakan hemma hos en av pojkarna hittades flera odetonerade fyrverkeripjäser. Dessa tas nu i beslag.

Läs två elever åtalas för skolbomb