Drifting är Sveriges snabbast växande motorsport. Förarna sladdar sina bilar runt banan, och det som främst skiljer det från annan motorsport är att det handlar om att köra snyggast, inte snabbast.

– Man brukar säga att det är som konståkning för bilar, förklarar Erik Persson från Arn Racing Citydrift.

I höstas blev Arn Racing kontaktade av Svenska Bilsportsförbundets driftingutskott, som undrade om de ville arrangera en SM-deltävling i Skara. Arn Racing är hedrade över att få förtroendet.

– Det är riktigt roligt att få arrangera. För när hölls det senast ett SM i Skara? säger Persson.

Först ville Arn Racing hålla den på Coop-parkeringen inne i Skara, där de har arrangerat tävlingar förut, men på grund av ombyggnationer var det inte möjligt. Tävlingen äger istället rum på Skara Sommarlands parkering.

På fredagen sker kval och träning på parkeringen, samtidigt som en invigning äger rum inne i Skara. Där blir det DJ, artister och bilutställning. På lördagen är det sedan fullt ös ute vid Sommarland då de stora racen körs. Det kommer även finnas bilutställning, helikopterflygning och ett marknadsområde.

Drifting är mer av en show än vad annan motorsport brukar vara, vilket innebär att sporten ofta uppskattas även av de som inte är motorintresserade. Arn Racing uppskattar att just detta evenemang kommer locka runt 10 000 besökare.

Själva tävlingen innefattar både Riksmästerskapen och de Svenska Mästerskapen och kring 80 förare från hela Sverige kommer med sina hemmabyggda bilar till Skara för att tävla. Även besökarna lär komma långväga ifrån, även om arrangörerna hoppas på att locka en hel del Skarabor.

– Vi siktar på en familjefest för alla och hoppas på sol, säger Erik Persson.