Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyster ekonomisk start för sjukhuset – gick back med flera miljoner första månaden

Skaraborgs sjukhus avviker med minus 22,5 miljoner från budget bara under årets första månad.

Första månaden på det nya året var inte lyckosam för Skaraborgs sjukhus ur ett ekonomiskt perspektiv. Bara under januari 2020 uppgår avvikelsen från budget till minus 22,5 miljoner kronor.

Enligt pressinformation från sjukhuset beror det framförallt på att kostnaderna för bemanningsföretag, läkemedel, laboratorium och medicinskt material blivit högre än vad man räknat med.

Antalet sjukvårdstillfällen har ökat i början på året, enligt samma källa. Samtidigt är det fler patienter som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på sitt första besök.

Pär Johnson (L), ordförande för Skaraborgs sjukhus styrelse, kommenterar i pressinformationen:

– Skaraborgs Sjukhus personal fortsätter att ge våra patienter en konstant bättre och säkrare vård, detta är jag och styrelsen mycket stolta över. Vi har aldrig haft en bättre vård än i dagsläget. Det finns dock en hel del kvar att göra när det gäller styrning, ledning och kostnadskultur. Detta är någonting som vi konstant kommer att jobba vidare med, säger Pär Johnson.

Skaraborgs sjukhus har de senaste åren haft stora bekymmer med att få sin ekonomi i balans. Förra året blev avvikelsen från budget på helåret minus 116 miljoner kronor. Året innan var avvikelsen närmare 150 miljoner kronor, men efter det året togs beslut i regionfullmäktige om att skriva av sjukhusens stora underskott.