Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eddies tragiska död granskad av Uppdrag granskning

Eddie Wagerland dog blott sju månader gammal av en skada i huvudet. Hans far dömdes för misshandel och vållandet till sin sons död. Nu har fallet granskats av SVT:s Uppdrag granskning.

I programmet berättar Eddies mamma Rebecca Wagerland om hela förloppet som slutade med hennes barns död. Det börjar med en till synes oskyldig händelse inte långt efter att familjen kommit hem från BB på Skaraborgs sjukhus i Skövde i december 2015.

Eddie hade då fått ett sår på läppen, vilket enligt pappan hade uppstått efter att barnets huvud slagit i en knapp på hans skjorta.

Den gången var pappan ensam med barnet och det var han även när nästa händelse inträffade. Den här gången var det en skada av en helt annan art. Eddies ena lårben hade gått av, vilket enligt pappan skedde i samband med ett blöjbyte.

På sjukhuset behandlades Eddie av ortopeden Jaques Riad. När han såg skadan misstänkte han genast att den hade orsakats av någon form av misshandel.

– Någon hade tagit tag i benet och ryckt i det eller slagit på det. På något annat sätt kan en sådan här skada inte uppstå, om det inte finns någon annan förklaring som benskörhet, men det hittade vi inga tecken på, berättar Jaques Riad i Uppdrag granskning.

Efteråt gjorde Riad en orosanmälan till Socialtjänsten i Götene kommun om det skadade barnet. Ett givet agerande enligt honom själv.

– Det är viktigt för det finns ingen som skyddar barnen. Det finns risk för att barnet senare i livet blir utsatt igen för misshandel och drabbas av fler skador

Socialtjänsten påbörjade en utredning av familjen och gjorde även en polisanmälan. En förundersökning inleddes och ytterligare en läkare bedömde att skadan orsakats av våld.

Två socialsekreterare åkte också till sjukhuset för ett möte med familjen. I ett förhör med polisen uppgav dock de båda att de hade fått ett bra intryck av båda föräldrar och att det ”absolut inte kunde vara någon form av misshandel mot barnet”.

Under tiden som socialtjänsten utredde familjen fick pappan inte vara ensam med sonen och den perioden hände inget ytterligare med Eddie.

Sen lade åklagaren ner förundersökningen med hänvisning till att det inte gick att utesluta att skadan hade uppstått i samband med en olycka. När det hände avslutade även socialtjänsten sin säkerhetsplanering kring Eddie och lämnade därefter familjen att sköta sig själv.

I programmet säger Eddies mamma Rebecka att hon kände att de gjort en bra utredning. Samtidigt framgår att hon aldrig fick höra läkarens bedömning om att benbrottet troligtvis hade orsakats av kraftigt våld.

En dag, sju veckor efter att socialtjänsten avslutat sin utredning åkte Rebecca till jobbet medan Eddie var kvar hemma tillsammans med pappan. Senare samma dag ringde pappan och berättade att sonen inte andades längre. När Rebecca kommit hem åkte de först till Skas i Skövde varifrån Eddie flyttades till Drottning Silivias barnsjukhus i Göteborg. Skadorna var dock för svåra och hans liv gick inte att rädda.

Dödsorsaken fastställdes till kraftigt våld mot huvudet och pappan greps för det inträffade. Mot sitt nekande dömdes han senare till sju års fängelse för vållande till annans död samt grov misshandel.

I Uppdrag granskning ifrågasätter man socialtjänstens agerande i deras kontakt med familjen och ifrågasätter bland annat varför man inte varit mer uppmärksam på läkarnas uttalanden i samband med lårbensbrottet.

Vidare framkommer att kommunen inte utrett sitt eget agerande genom en så kallad lex Sarah-anmälan, trots att det kan tyckas vara givet i ett sådant här fall.

När socialchefen Eva Thimfors får frågan om man från kommunens sida ser att man gjort något misstag i det här fallet och om man borde gjort något annorlunda, säger hon att hon inte vill kommentera det enskilda ärendet, men medger samtidigt att man inte diskuterat frågan internt.

På frågan om det gjordes någon Lex Sarah-utredning säger Thimfors att hon är tveksam till det och kommer därefter med en möjlig förklaring.

– Jag vet faktiskt inte varför vi inte gjorde det, men om jag inte missminner mig var det här under en sommar och då skulle det kunna bero på att det varit vikarier inne, men jag vet faktiskt inte det, säger Eva Thimfors.

Av programmet framgår dock att Götene kommun efter SVT:s granskning av fallet har tagit in en extern utredare som ska se över hur socialtjänsten har agerat i det här ärendet.