Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter månaders uppehåll – nu drar cellprovtagningen igång igen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Cellprovtagningarna i Västra Götalandsregionen har haft uppehåll några månader på grund av covid-19. På måndag den 17 augusti kommer barnmorskemottagningarna att kalla till cellprovtagning igen.

Cellprovtagningen pausades den 26 mars på grund av pandemin. Efter fyra månader börjar man provta igen, 17 augusti kommer barnmorskemottagningarna att börja kalla till provtagning igen.

Susanne Samuelsson, områdeschef för regionens barnmorskemottagningar, uppmanar alla kallade personer att våga komma till sin barnmorskemottagning och betonar att alla mottagningar tar ansvar för att anpassa sin verksamhet med hänsyn till rådande rekommendationer kring covid-19.

— Vi hoppas att alla som får en kallelse till cellprovskontroll kommer till oss och tar sitt cellprov. Det är ett viktigt prov som räddar liv, säger hon i ett pressmeddelande.

Den som känner minsta sjukdomssymtom ska såklart stanna hemma. För att de som ska göra sitt cellprov ska känna sig trygga vid besöket har man anpassat antalet kallade åt gången.

– Vi kallar färre personer samtidigt, så att man ska kunna hålla ordentligt avstånd i väntrummet. Det känns bra att kunna hälsa alla som får en kallelse till cellprovtagning, varmt välkomna till oss igen efter provuppehållet, säger Susanne Samuelsson.

Fakta: Cellprov

Gynekologisk cellprovtagning, så kallat cellprov, handlar om att upptäcka eventuella cellförändringar i tid, innan de skulle kunna utvecklas till cancer. Den som tar cellprov regelbundet får ett drygt 90% skydd mot livmoderhalscancer.

Cellförändringar i livmoderhalsen syns och känns inte och ger oftast inga besvär. De är inte farliga i sig, men kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks och behandlas i tid. Det enda sättet att upptäcka cellförändringar är genom cellprov.

Cellprov berör alla med livmoderhals 23-64 år, oavsett könsidentitet och oavsett hur och vem du har sex med. Från 23 års ålder görs cellprovet vart tredje år, efter 50 års ålder vart femte eller vart sjunde år. Efter 64 års ålder görs cellprovet bara vid behov, till exempel om cellförändringar upptäckts tidigare.