Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Ersson kallades brottsling – nämndeman kan vara jävig

 
Elin Erssons flygplansaktion
Visa alla artiklar

I rättegången mot flygplansaktivisten Elin Ersson från Jönköping kan en av nämndemännen som dömde henne varit jävig. Enligt Svenska Dagbladet kallade mannen, en Sverigedemokrat, Ersson för en ”brottsling” i ett kommentarsfält – innan hon ställdes inför rätta.

Efter SVD:s avslöjande väljer Göteborgs tingsrätt att inleda en granskning som kan leda till att nämndemannen kan få sparken.

– Jag har entledigat nämndemän förr, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt, till Svenska Dagbladet.

Enligt avslöjandet ska nämndemannen, som representerar Sverigedemokraterna, i en kommentar på Facebook redan ett halvår innan rättegången avgjordes, kallat Elin Ersson för en brottsling.

”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar", skrev personen.

– Han skulle inte ha varit med och dömt detta, säger den juridiske experten Robert Nordh till tidningen.

Elin Ersson dömdes i mitten av februari för brott mot luftfartslagen. Hon dömdes till totalt 3 000 kronor i dagsböter för att ha förhindrat ett flygplan att lyfta från Landvetter för att stoppa utvisningen av en afghansk man.

Aktionen blev en världsnyhet då Ersson filmade hela händelseförloppet med sin mobil.