Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitcyklister i olycka när arg bilist tvärbromsade framför dem

Elitcyklisterna Erik Bergström Frisk och Jacob Eriksson har tröttnat på den farliga situationen för cyklister ute på vägarna. Nyligen råkade de ut för en allvarlig olycka, då en arg bilist tvärbromsade framför dem och de båda vurpade. – Vi hade inte en chans att stanna och vi körde rakt in i bilen, säger Jacob till Skaraborgsbygden.

Det var på Vallgatan olyckan hände för några veckor sedan när de två elitcylisterna var på väg hem från en träningsrunda, skriver Skaraborgsbygden. Erik Bergström Frisk och Jacob Eriksson går tredje året på cykelgymnasiet på Katedralskolan och tränar inför SM.

De hörde en bil komma bakom den, som körde om och sedan var bredvid dem.

– Han vevade ner rutan och börja skrika att det var olagligt att köra på vägen och att vi i stället skulle köra på cykelbanan bredvid. Han skrek att vi skulle flytta på oss och sedan körde han in framför och tvärbromsade, säger Jacob till Skaraborgsbygden.

De hann inte stanna och ramlade, men deras hjälmar räddade dem. De både fick dock skavsår och Jacob skadade axeln. Eriks ena hand var redan skadad och fick nu en smäll igen, så han hoppas att skadan inte blev värre. Deras cyklar blev också skadade.

Efter olyckan tog Erik en bild på registreringsskylten och samma dag gjordes en polisanmälan. Det finns också ett vittne till händelsen.

Cyklisterna berättar för Skaraborgsbygden att bilisten som bromsade framför dem stannade kvar, och sa att han trodde de skulle hinna stanna.

Det är tillåtet för cyklister att cykla på vägar, men rekommendationen är att man håller sig på cykelbanan. Men elitcyklisterna menar att det kan bli farligt för gångare med till exempel barnvagn om de cyklar där, därför är de på vägarna.

Erik och Jacob tränar varje dag och vittnar om en tråkig attityd från bilister, det är vanligt att bilister kör nära, tutar och försöker skrämmas.

– Jag förstår om bilister kan bli sura om man ligger flera cyklister i bredd, men när det kommer en bil flyttar vi på oss. Det gjorde vi den här gången också. Vi körde bredvid varandra först men när vi hörde att bilen kom flyttade en av oss på sig och vi körde en och en. Även om man blir sur finns det ingen anledning att bete sig som den här personen gjorde. Det är ju livsfarligt. Nu har vi polisanmält det och jag hoppas att han får något slags straff. En sådan person ska inte ha körkort, säger Erik till Skaraborgsbygden. Han skulle vilja se en ökad förståelse från bilister.