Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En erfaren industrikonsult kan lyfta fördelar och nackdelar med alternativen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

"Det är inte företagets ekonomi som ska granskas. En erfaren industrikonsult kan belysa genom en jämförelse med andra företags nyetableringar. Ett företags viktigaste tillgång är kompetent personal." Det skriver Bengt Fjällström bland annat i ett öppet brev efter det att han tycker att han fått otillfredsställande svar från kommunalrådet Anna-Karin Skatt (S).

Det har aldrig varit min mening att lägga mig i kommunens handlande i en offentlig debatt, Jag har bara velat bidra med tips till kommunledningen med min industriella erfarenhet såväl i Sverige som internationellt.

Med anledning av kommunalrådets inställning att kommunen inte kan granska Nobias ekonomi, så är detta helt korrekt, det sköter företagets revisorer. Nu handlar det inte om detta utan om att objektivt belysa för- och nackdelar med etableringen av en ny tillverkningsenhet i Jönköping, alternativt Tidaholm. En opartisk sådan kan inte trovärdigt göras av det lokala facket eller av kommunledningen, därav mitt förslag om en opartisk granskning av en extern konsult.

Jag är medveten om att detta kostar en icke föraktlig summa pengar. Dock är denna satsning, som kan medfinansieras av facket centralt som en solidaritetshandling på begäran av det lokala facket, försumbar i jämförelse med kommunens minskade skatteunderlag för en utebliven etablering av fabriken till Tidaholm.

En uppskattad kostnad på cirka 200 000 kronor för en övergripande genomgång av alternativen är trots allt en liten kostnad i jämförelse med kommunens totala budget.

Åter till sakfrågan, logistiken utifrån sett torde vara ganska likvärdig mellan alternativen med tanke på järnväg och godsterminal i Falköping och flygförbindelse från Skövde. Den enda logistiska fördelen verkar vara den att det är enklare att flyga till Jönköping för företagsledarna som är bosatta i Stockholm. Den avgörande skillnaden är tillgången på kompetent personal som finns i Tidaholm. Den värdefullaste tillgången i ett företag är och har alltid varit kompetent personal.

Att bygga nytt på ny ort förorsakar stora indirekta kostnader för nyanställningar och utbildning, samt erfarenhetsmässigt medför inkörningsproblem och leveransstörningar. Det är inte minst dessa faktorer som en erfaren industrikonsult kan belysa genom en jämförelse med andra företags nyetableringar.

Domen mot Tidaholms kommunledning kommer att bli hård om inte alla verksamma ansträngningar görs för att om möjligt behålla fabrikens lokalisering till Tidaholm.

Bengt Fjällström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel