Alexander Holtz, Djurgårdens 17-årige supertalang, slog till två gånger och Skellefteås Philip Broberg blev förste målskytt bland backarna i en enkel seger i Trinec.

Sverige gick upp till 5–0 innan slovakerna lyckades reducera.

Segern var den 52:a raka i gruppspelsmatcher i JVM för Sverige som inte har förlorat sedan nyårsafton 2006.

Nu gäller det dock slutspel och där har Juniorkronorna inte varit lika framgångsrika. Under de 13 år som supersviten byggts upp har det bara blivit ett guld, 2012, och två totalt i historien.

– Vi har hittat ett bra spel, det får vi ta med oss. Vi vart att det kommer bli tuffare matcher framöver men det ska bara bli kul, säger Juniorkronornas kapten Adam Ginning i SVT.

Tre alternativ

Sverige ställs mot fyran i den andra gruppen, där Tjeckien möter Kanada i kväll i sista matchen.

Vinner Kanada blir Tjeckien fyra och hemmanationen väntar för Sverige i kvartsfinal på torsdag.

Vinner Tjeckien i ordinarie tid och tar en trepoängare väntar Kanada för Sverige. Då hamnar både Ryssland och Kanada på lika många poäng, men Ryssland tar tredjeplatsen före Kanada tack vare inbördes seger.

Vinner Tjeckien efter förlängning eller straffar, och tar två poäng, väntar Ryssland för Sverige. Då hamnar Tjecken och Ryssland på lika många poäng, men Tjeckien tar tredjeplatsen före Ryssland tack vare seger i deras inbördes möte.

Snabba mål

Sverige avgjorde mötet med Slovakien snabbt och gjorde tre mål inom loppet av 4.17 i den första perioden. De två första kom med 15 sekunders mellanrum.

Alexander Holtz sköt 1–0 från tekningscirkeln utifrån kanten förbi slovakiske målvakten Samuel Hlavaj efter 8.59.

Albin Eriksson sköt 2–0 från nära håll och Philip Broberg gjorde 3–0 i numerärt underläge. Det var Sveriges första backmål i turneringen.

Oskar Bäck styrde in 4–0 i andra perioden och Alexander Holtz sköt sitt andra för kvällen, det tredje totalt i turneringen, i numerärt överläge. Sverige fick dessutom ett mål från Linus Öberg underkänt för offside sedan Slovakien utmanat sekvensen.

Det blev irriterat mellan lagen och flera skärmytslingar i den sista perioden där Sverige släppte in två reduceringsmål innan skytteligaledaren Samuel Fagemo gjorde 6–2 med sitt sjätte mål i turneringen.

Dessutom drabbades svenskarna av en skada.

Viktige Torontobacken Rasmus Sandin fick ett slag över handen i slutet och åkte direkt ut i omklädningsrummet. Han återkom inte i matchen och statusen är oklar.

Det ruffiga spelet från Slovakien störde Adam Ginning.

– De försöker ju slå av handleden på Sandin, då tyckte jag att det räckte, säger han i SVT.

– Nu vet vi inte hur statusen är med honom, men det är en av våra bästa spelare som kliver av, det är aldrig kul att se sånt.

Göran Sundberg/TT