Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett av vaccinen mot covid-19 försenas – så påverkar fas 2: ”Det är ett problem”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Vaccinet från Astra Zeneca försenas – något som kommer att bli ett problem för vaccinationsplanen.
– Det blir en större utmaning att faktiskt kunna erbjuda alla en vaccination innan midsommar, sa Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Upp mot 30 % av alla i åldersgruppen 90+ har fått dos ett av vaccinet, och en del har även fått dos två.

– Vi har kommit en bra bit på väg för att skydda de allra äldsta i samhället, säger statsepidemolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff, och fortsätter:

– Även om en liten del av befolkningen ännu är vaccinerad så ökar det snabbt.

I dag är 2,65 procent av befolkningen vaccinerad.

TT: Så som det ser ut nu så kommer vaccinet från Astra Zeneca troligtvis att bli försenat. Hur kommer detta att påverka den svenska vaccinplanen?

– Det här spelar en väldigt viktig roll, det var det här vaccinet som enligt de initiala rapporterna vi fick skulle öka vår vaccinationstakt väldigt mycket framåt februari–mars. Nu ser det inte ut som att det kommer att bli så, utan vaccinet kommer att komma senare, säger Anders Tegnell.

– Det gör förstås att många kommer att vaccineras senare än vad vi ville. Det gör också att det kommer att finnas krav på att vaccinera betydligt fler under en kortare period under andra kvartalet. Bägge de sakerna gör att det blir en större utmaning att faktiskt kunna erbjuda alla en vaccination innan midsommar. Det är ett problem, det går inte att säga något annat om det, säger Anders Tegnell.

TT: Kommer även de äldre att få vänta längre?

– Ja, i viss utsträckning så kommer de som är över 70 att få vänta lite längre. Det var tänkt att det här vaccinet också skulle kunna användas till dem, säger Anders Tegnell.

TT: Hur mycket längre får de vänta?

– Det beror helt på vad vi i slutändan får för leveranser och också hur vaccinet i slutändan kommer att registreras. Många, framför allt de riktigt stora riskgrupperna, de kommer att få sitt vaccin och många är redan vaccinerade, säger Anders Tegnell.