Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evelina vann Svenska Designpriset

Evelina Claesson vann Svenska Designpriset för sin formgivning. Och den här gången handlar det om något så ovanligt som en guldmedalj för design och formgivning av en årsredovisning åt ett företag som tillverkar skyddsgaller åt industrin. – Självklart känns det bra att även byråer utanför storstäderna kan ta hem sådana här priser. Allt behöver inte ligga i Stockholm, säger Skultorpstjejen Evelina.

Hennes inspiration för grafisk formgivning kom under en utbildning på Hellidens folkhögskola i Tidaholm.

– Det var där jag fick upp intresset och tog det vidare på Konstfack i Stockholm. Därefter blev det olika designbyråer i huvudstaden, fortsätter Evelina.

Mycket handlade under den här perioden om life-styling.

Men så hittade de ett hus i Skultorp, lade ett bud och bestämde sig för att flytta hem med med maken Andreas.

Arbetar på NY

I dag arbetar hon som art director på NY Collective i Jönköping med ett 40-tal anställda.

– Där händer det mycket, hela tiden. Bland annat så har byrån fått ta emot flera priser under de senaste månaderna. Bland annat Svenska Designpriset för ett par veckor sedan. Det är en härlig stämning på företaget där det är högt till tak, utrymme för att utforska sina idéer och en fantastisk gemenskap, konstaterar designern.

Vid prisutdelningen på Berns i Stockholm fick hon även silver för utformningen av ett spel som ska få oss att leva hälsosammare.

– Det handlar bland annat om att variera med vegetarisk kost och exempelvis att gå promenader på lunchen. Vi hade gjort det ganska färgstarkt och det gick hem, berättar Evelina.

Om vi återgår till Svenska Designpriset var juryns motivering följande för designen av Troax årsredovisning.

"För en redovisning i utsökt stram form, stöttad av suggestiv visualisering och disponerad i en totalitet som vinner välförtjänt tilltro."

– Självklart är vi stolta över priset, säger hon.

Skyddsgaller för industrin

Det som företaget gör är ett skyddsgaller för industrin som ska skydda de som arbetar där från maskinerna.

– Rätt formgivning löser sig inte själv det behövs god kunskap om hantverket. Design för ett företag skapar värde för att det ska kunna utvecklas.

Nya projekt

Just nu är Evelina Claesson mammaledig, men hon kommer att vara tillbaka på byrån 2019 och då ser designern fram emot nya roliga projekt.

– Jag arbetar ofta med Tommy Olsson, även han Skövdebördig, som ifjol vann silver för sin design. Även den gången handlade det om den digitala världen, så det verkar vara något vi kan.

Vad är det som utmärker dig?

– Jag har en egen passionerad drivkraft och trivs med att arbeta prestigelöst i nära samarbeten. Mina mål är att maximera upplevelsen och uppfylla förväntningarna.

Nu satsar hon vidare mot nya mål.