Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre dog av narkotika och läkemedel

Överdoser står för runt hälften av dödsfallen.

Dödsfallen minskade med sex procent under 2018 jämfört med det föregående året, från 962 till 903 personer. Men även om 2018 innebär en liten nedgång, är totalsiffran i nivå med de senaste årens genomsnitt.

Det är även för tidigt att säga om nedgången under 2018 rör sig om ett trendbrott, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

"Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar har gått upp och ner de senaste åren", säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen.

Omkring hälften av dödsfallen till följd av narkotika- eller läkemedelsförgiftning under 2012–2018 bedöms som olycksfall, det vill säga överdoser. En fjärdedel av dödsfallen bedöms handla om självmord. Det är oklart varför den resterande fjärdedelen har intagit de dödliga doserna.

En mycket stor andel av dem som avlidit har haft kontakt med den slutna eller specialiserade hälso- och sjukvården, enligt Socialstyrelsen.

"Bland män är tidigare missbruksdiagnoser vanligast. Bland kvinnor är förstämningssyndrom, där depression ingår, vanliga", säger Jeroen de Munter, statistiker på Socialstyrelsen.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT