Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fatima Bremmer överraskades med fin utmärkelse: ”En fullständig chock”

Författaren Fatima Bremmer tilldelas priset Årets skaraborgare 2018 av P4 Skaraborg Sveriges Radio. Fatima får priset för sin bok ”Ett jävla solsken”. – Jag är jätteglad och stolt. Vilken ära, säger Fatima Bremmer i ett pressmeddelande.

Det började som en vanlig dag på jobbet för Fatima Bremmer men slutade med att hon blev utsedd till Årets skaraborgare 2018. P4 Skaraborgs delegation överraskade henne ett stenkast från hennes kontor i Gamla stan i Stockholm. Det skriver radiokanalen i ett pressmeddelande.

– En fullständig chock, jag hade ingen aning, säger Fatima Bremmer som fortfarande har starka band till Skaraborg.

Utmärkelsen Årets skaraborgare har delats ut sedan 1995 och ska lyfta någonting som under året haft betydelse för Skaraborg och dess invånare, som uppmärksammats på ett positivt sätt eller som representerat någonting som är värt allmän uppskattning.

– När vi i juryn samlades första gången och gick igenom kandidater fanns det en mängd spännande personer men ganska snart stod det klart att Fatima Bremmer skulle få priset. Det är ett enormt arbete hon har lagt ner. Först med all research hon gjort kring Ester Blenda Nordström och sedan med själva boken som är fantastisk och viktig, säger Calle Sundblad kanalchef på P4 Skaraborg.

Fatima Bremmer fick Augustpriset i kategorin facklitteratur hösten 2017 och under 2018 blev hon inbjuden till platser runt om i hela Sverige för att berätta om sin bok och Ester Blenda Nordströms liv.

- Jag försöker att fortsätta arbetet som ett led i den uppgiften jag tog mig an; att sprida kunskap om Ester Blenda och få henne som en del av vår historieskrivning igen. Hon betyder mer än många förstått, säger Fatima Bremmer.

Så här lyder motiveringen: Med skaraborgsk envishet och ett jävlar anamma har Fatima Bremmer fördjupat sig i ett liv som inte alltid var ett solsken. Men oj så viktigt att berätta om. Fatimas bok "Ett jävla solsken" om den banbrytande och första svenska wallraffande journalisten Ester Blenda Nordström gav henne inte bara Augustpriset - den har också inneburit att hon rest land och rike runt och upplyst och berättat om ett kvinnoöde som fallit i glömska. En stark kvinna som lyfter en annan stark kvinna. Det är med stor respekt och glädje som P4 Skaraborg utser Fatima Bremmer till Årets skaraborgare 2018.

T