Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femmor ska bli bättre på att äta grönt

Åtta av tio svenska barn äter för lite grönsaker. Grönsaksmålet är skoltävlingen för alla Sveriges femteklassare som vill vara med och förändra detta. I Tidaholm finns det tre klasser, klass 5A, B och C på Forsenskolan, som är med och tävlar för att lära sig mer om grönsaker och varför det är viktigt att äta rätt mängd.

För tredje året i rad arrangeras skoltävlingen Grönsaksmålet. Bakom initiativet står Odlarna.se som består av över 80 procent av Sveriges tomat- och gurkodlare.

- Att sprida kunskap genom en rolig skoltävling tror vi kan vara en lösning för att förändra statistiken som säger att åtta av tio äter för lite grönsaker, säger Anette Ekstrand, marknadschef på Odlarna.se

I Grönsaksmålet får eleverna lära sig mer om grönsaker, varför det är viktigt att äta rätt mängd och hur man kan få sina kompisar att äta mer. Allt paketerat i lektioner som är kopplade till läroplanen och som genomförs i klassrummet.

- Engagemanget från elever som varit med tidigare år har varit överväldigande och i år har vi rekordmånga femteklassare som anmält sig till tävlingen, vilket vi tycker är jätteroligt. Eleverna kan förvänta sig roliga lektioner i bland annat matematik, svenska och historia där allt handlar om grönsaker. Dessutom får de ta fram egna recept och får möjligheten att odla sin egen gurka i klassrummet, säger Anette Ekstrand.

Anmälan är öppen och eleverna kan följa sin resultat och hur de levlar upp i realtid på Grönsaksmålets hemsida. När tävlingen avslutas den 22 maj vinner den klass som levlat upp mest 20 000 kronor till klasskassan. Redan nu har över 12 000 femteklassare anmält sig till tävlingen.

- Vi har inspirerats av bland annat tv-spelet Fortnite där det gäller att nå en hög level varför man också i Grönsaksmålet ska levla upp så mycket som möjligt genom att genomföra våra lektioner, säger Anette Ekstrand.

Tävlande klasser från Tidaholm

• Forsenskolan 5B.

• Forsenskolan 5C.

• Forsenskolan 5A.