Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler enheter för ungas psykiska hälsa

Två kan bli fler. I Skara och Falköping finns enheter för ungas psykiska hälsa vid vårdcentraler. Nu kan ytterligare vårdcentraler i Skaraborg få uppdrag att starta sådana enheter.

För att barn och unga ska få bättre hjälp med psykisk ohälsa har elva vårdcentraler i Västra Götalandsregionen startat särskilda enheter för ungas psykisk hälsa. Detta är en relativt ny satsning som startats under nuvarande mandatperiod.

Först ut i Skaraborg var Guldvingens vårdcentral i Lidköping som av platsskäl förlade sin enhet till Skara. De startade för drygt ett år sedan. I en andra omgång har även Närhälsans vårcentral Oden i Falköping startat en enhet.

På tisdagen beslutade psykiatriberedningen inom Västra Götalandsregionen att ytterligare fem vårdcentraler ska få tilläggsuppdrag att starta en sådan här enhet. Nu får intresserade vårdcentraler ansöka om att starta denna verksamhet.

– Min ambition är att vi får minst en till i Skaraborg, säger Gunilla Druve Jansson (C), ledamot i psykiatriberedningen.

Målet med utökningen till 16 enheter är att öka den geografiska spridningen och nå fler barn och unga. Bland annat den nordöstra delen i regionen anses ha få besök, enligt ett pressmeddelande från Grönblå samverkan, den politiska majoriteten som styr Västra Götaland.

Gunilla Druve Jansson känner till önskemål om att etablera en sådan här enhet i norra delen av Skaraborg, men betonar att det kan finnas andra intresserade också och att alla är välkomna att ansöka.

– Tidig upptäckt och tidiga insatser vid psykisk ohälsa är viktigt för att minska risk för ökade symptom och funktionsnedsättning, säger Monica Selin (KD), psykiatriberedningens ordförande, i pressmeddelandet.

Geografisk spridning anses viktigt då många av de barn och ungdomar som har fått hjälp på de nya enheterna bor i kommunen där vårdcentralen är belägen.

– Erfarenheterna från de elva särskilda vårdcentraler med tilläggsuppdrag visar att de är framgångsrika vad gäller mottagande av unga med psykisk ohälsa. När fler vårdcentraler utökar sin kompetens för att behandla psykisk ohälsa bland unga frigör det också resurser inom den specialiserade Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vilket ökar kapaciteten att behandla patienter med svårare problematik, säger Jonas Andersson (L) i pressmeddelandet.