Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först tog den över riksdagen – nu siktar grynkorven på EU

Under matfestivalen utsågs årets bästa grynkorv. Prisutdelare var Anna Maria Corazza Bildt – som också ska hjälpa till att ta grynkorven till Bryssel. – Hon har lovat att se till att EU-parlamentet ska få käka korven, säger Tommy Kroon som är fjälster – eller ordförande om man föredrar det – i Grynkorvens Vänner.

Om man verkligen brinner för grynkorven så finns det tre högtider under varje år som man inte får missa. Det är grynkorvens dag i oktober, årsmötet med kôrvaskôj i mars och så är det grynkorvsfestivalen.

Den sista arrangeras i samband med matfestivalen och var i år första september. Där utsågs årets bästa grynkorv.

LÄS MER: De gör bästa grynkorven

– På de två andra högtiderna har vi blindprov och den som vinner på hösten och den som vinner på våren möts sedan i en final – som alltså är på grynkorvsfestivalen. Den vi utsåg är nu alltså årets grynkorv och tillika världsmästare eftersom det bara finns 15 tillverkare av grynkorv i hela världen, berättar Tommy Kroon som är fjälster i föreningen Grynkorvens Vänner.

Årets bästa grynkorv presenterades på stora scenen – och prisutdelare var Anna Maria Corazza Bildt som är ledamot i Europaparlamentet.

– Hon är medlem i grynkorvsakademin och en mycket stor vän av grynkorven. Hon jobbar mycket med matsvinn och grynkorven kom ju till en gång i tiden – för flera tusen år sedan – just för att eliminera matsvinnet. Det är ett sätt att ta tillvara även på de mindre värdefulla bitarna av grisen. Så trots att det är Sveriges äldsta blandad charkvara så är det en extremt modern produkt.

Att dela ut pris var Anna-Marias stora uppgift på grynkorvsfestivalen. Men det är inte hennes enda uppgift i grynkorvens tjänst.

– Hon har lovat att se till att EU-parlamentet ska få käka korven. Precis som riksdagen gör, säger Tommy.

Ja, i riksdagen käkar man numera grynkorv den tredje torsdagen i oktober – det vill säga på grynkorvens dag.

– Men nu tycker vi inte att det räcker med det utan vi vill ta det vidare. Därför tänker vi att vi ska använda Anna Maria som bräckjärn så att de förhoppningsvis ska servera grynkorv även i Bryssel på den här dagen.

Hur hoppfull är du att det ska bli så?

– Mycket. Anna Maria är ett stort fan av grynkorv. Hon ska vara i Bryssel då och vi får se till att grynkorven kommer till henne där. Ett problem är att hon och Carl firar bröllopsdag då. Men hon har sagt att Carl också gillar grynkorv, så det ska vara lugnt.

Hur många tänker ni ska äta grynkorv där nere i Bryssel?

– Vi ska få se till att få ner mat så att det räcker till dem som hon vill bjuda. Och blir det till hela parlamentet så får vi ordna det.

LÄS OCKSÅ:

Filip och Fredrik snackade grynkorv i tv: ”Jättegott”

Grynkorvens Vänner: ”Borde bli en röd dag”

De är de första grynkorvsstipendiaterna

Små marginaler när bästa grynkorven utsågs