Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första fallen av covid-19 på äldreboenden

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Äldreomsorgen i Tidaholms kommun har fått sina första fall av covid-19. – Vi har några vårdtagare som drabbats och de hålls isolerade på sina rum, berättar omvårdnadschefen Anna-Lena Skatt.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har ändå sedan coronapandemins utbrott haft som en av sina viktigaste målsättningar att hålla viruset från landets äldreboenden. Det självklara skälet är att äldre människor i mycket större utsträckning får svårare komplikationer och hälsomässiga påfrestningar av covid-19. Dödligheten är som allra störst i gruppen "äldre-äldre."

För en dryg månad sedan införde regeringen totalt besöksförbud på landets äldreboenden. Tyvärr har det inte hindrat smittan från att ta sig in. Nu är det mer regel än undantag att landets kommuner har smittade inom äldreomsorgen. Tidaholms kommun har tyvärr hamnat i den kategorin.

– Vi har några fall på ett par av våra äldreboenden i kommunen. Det första fallet bekräftades i slutet av april. Sedan dess har ytterligare några tillkommit, berättar omvårdnadschefen Anna-Lena Skatt.

Hon berättar att personalen har varit förberedd på att situationen skulle kunna uppstå.

– Vi har bland annat sett till att vår personal fått utbildning och information.

För att ligga steget före har vårdtagarna/boende isolerats vid minsta symptom och sjuksköterskor kopplas in.

– Det kan röra sig om snuva, hosta eller feber eller något annat symptom som tyder på covid-19. Då har personen isolerats på sitt rum och personalen har försetts med skyddsutrustning. De som drabbats av covid-19 eller dess symtom har vi tidigt isolerat.

Ingen annan personal än de med skyddsutrustning har kontakt med de som insjuknat.

– De får även maten serverad på rummet.

Än så länge har ingen vårdtagare fått symptom som kräver sjukhusvård.