Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första fentanyl-härvan avslutas i HD

Fredrik i Mullsjö var en av åtta personer som dog efter att ha tagit drogen fentanyl som hade köpts över nätet. Nu har målet prövats i Högsta domstolen (HD). Två bröder från Stockholmsområdet har tidigare dömts av hovrätten för grovt vållande till annans död.

Under tisdagen och onsdagen hölls förhandlingen i högsta rättsinstans. Det är inte bestämt vilket datum som domen i målet meddelas. HD prövar enbart mål som anses vara betydande för hur liknande rättsfall ska bedömas i framtiden – den aktuella drogförsäljningen över nätet har bedömts som ett sådant fall.

I fallet med fentanylet som såldes över nätet var Fredrik, som då befann sig på ett behandlingshem i Mullsjö, en av åtta personer som dog. Dödsfallet inträffade sommaren 2016. Två bröder hemmahörande i Stockholmsområdet dömdes i både Södertörns tingsrätt och i Svea hovrätt till fängelse för grovt vållande till annans död. Hovrätten dömde den äldre brodern till fem och ett halvt åts fängelse och den yngre brodern till fyra års fängelse. Den yngre brodern överklagade domen till HD.

Parallellt med HD-förhandlingen om målet i Stockholm pågår även en rättsprocess mot en annan fentanyl-försäljare i Östergötland. JP har berättat om hur en man från Jönköping hösten 2017 var en av elva personer som avlidit efter att ha köpt fentanyl över nätet från en man från Motala. Rättegången avslutades i Linköpings tingsrätt i förra veckan och domen meddelas den 26 mars.

Utgången i Stockholmsfallet i HD kommer ha stor betydelse för hur rättsfallet i Östergötland ska bedömas. En skillnad mellan de två rättsfallen är att den misstänkte Motalabon även är åtalad för dråp. I båda rättsfallen har fentanylet konstaterats vara levererat i nässprejsflaskor.