Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsmakten begränsar rätten att åka hem

Försvarsmakten har fattat beslut om att begränsa möjligheten för den totalförsvarspliktiga personalens rätt att vistas på valfri plats på sin fritid. Det innebär att värnpliktiga inte kommer att få åka hem som planerat.

På Skaraborgs regemente och Trängregementet arbetar man nu med att planera om verksamheten för de värnpliktiga som blir kvar i Skövde. I första hand gäller beslutet till den 17 april men om det krävs kan man då fatta ett nytt beslut.

– Vi förstår att många blir besvikna och att det påverkar planerade aktiviteter med nära och kära. Det är många som längtar efter att träffas men i läget som råder har Försvarsmakten efter samråd med Folkhälsomyndigheten fattat detta beslut, säger garnisonschef Bengt Alexandersson i ett pressmeddelande.

– Vi vill minska risken för smittspridning mellan landets regioner och inom förbanden. Vi måste säkerställa att vi kan upprätthålla vår kärnverksamhet och beredskap samtidigt som vi lämnar det stöd till samhället som efterfrågas.

Beslutet fattades under torsdagen och de berörda värnpliktiga har meddelats successivt fram tills fredag morgon.

– Vi har ett par kompanier som redan hade inplanerad tjänst, så de påverkas ju inte i första läget, utan deras verksamhet fortsätter som planerat. Däremot kommer de som hade helgpermission att få stanna kvar istället för att åka hem, säger Anne-Lie Sjögren, som är kommunikationschef vid Skaraborgs regemente.

Alla helg- och nattpermissioner är nu indragna fram till det aktuella datumet, och man tittar på alternativ verksamhet för de värnpliktiga.

– Vi planerar för att bedriva meningsfull utbildning i tjänsten, och på fritiden kommer vi att se till att öppna upp en gymnastikhall för att man ska kunna träna. Vi ska även förlägga viss utbildning och fritidsverksamhet utomhus för att minska smittorisken enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi förstår att det här inte är roligt för de berörda, men det är nödvändigt just nu, säger Anne-Lie Sjögren.