Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsmakten stoppar utrikes tjänsteresor

Hur påverkar corona-problematiken Försvarsmakten och de lokala förbanden? – Vi följer utvecklingen noga, och har stoppat utrikes tjänsteresor och besök, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Hela samhället påverkas just nu av den pågående corona-smittan, och så även Försvarsmakten. Vad har viruset fått för effekt för de Skaraborgska enheterna som Trängregementet, Skaraborgs regemente och Skaraborgs flygflottilj?

– För de lokala förbanden gäller precis samma regler som för hela Försvarsmaktens verksamhet, säger Jesper Tengtroth, som är pressekreterare vid Försvarsmakten.

– Vi följer utvecklingen väldigt noga, utgående från de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har kommit fram till. Sedan tittar vi på alla nivåer, på hur händelserna kan påverka oss. Det som är prioriterat är naturligtvis att vår personal mår bra, och att vi kan upprätthålla vår beredskap och lösa våra huvuduppgifter.

Har ni vidtagit några praktiska åtgärder med tanke på viruset?

– Vi uppmanar all vår personal att vara noga med handhygienen, något som vi generellt sett är duktiga på sedan våra utlandsinsatser.

Myndigheten har enligt Jesper Tengroth fattat beslut om att utrikes tjänsteresor inte är tillåtna, och inte heller får man ta emot besök från utlandet, och man ska också begränsa nationella tjänsteresor, möten och besök.

– Vi uppmanar våra värnpliktiga som ska åka hem över helgen att, om de blir sjuka, se till att snabbt sjukanmäla sig och kvarstanna i hemmet, för att inte komma tillbaka och smitta. Det är samma som den allmänna uppmaningen: känner du dig sjuk, var hemma.

Hur kan till exempel den kommande storövningen Aurora komma att påverkas?

– Det är väldigt tidigt att säga något om det i nuläget, men planeringen fortsätter med två olika spår: Det ena är att övningen genomförs som det är tänkt, och då är vi i slutfasen av den planeringen.

– Det andra spåret innebär att vi tittar på om vi behöver göra förändringar med anledning av corona. Vi är beredda att snabbt kunna fatta beslut om att förändra verksamheten, exakt vad är alldeles för tidigt att säga i nuläget.

Försvarsmakten har också beredskap för att lämna stöd till samhället i övrigt om det krävs.

– Vi har redan nu fått en stödbegäran från Folkhälsomyndigheten som vi också har beviljat. Det rör sig om stöd med personal till deras laboratorium

Enligt Jesper Tengroth är det personal från Försvarsmaktens CBRN-kompani i Umeå. (CBRN står för kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) eller nukleära (N) stridsmedel.)

– Det handlar om spetskompetens och ett litet antal personer som nu är på plats vid Folkhälsomyndigheten i Sundbyberg.

– Sedan är vi beredda att lämna stöd även på andra områden, om myndigheterna begär, säger Jesper Tengroth.