Enligt åklagaren har den 52-åriga kvinnan i egenskap av god man åt pojken utan lov fört över 93 344 kronor från pojkens konto till sitt eget bankkonto.

"Därefter han hon endast redovisat en del av de överförda beloppen och redovisat för utgifter som inte stämmer överens med de faktiska kostnaderna. Det innebar vinning för henne med 44 036 kronor," skriver åklagaren i stämningsansökan.

Den 52-åriga kvinnan har nekat till brott.

Polisutredningen har visat att pojken kom till familjehemmet redan som sexåring. Han blev fosterplacerad hos 52-åringen och hennes man och bodde där i sexton år, innan han som 24-åring flyttade till en egen lägenhet på ett LSS-boende.

Han har en syster, som även hon till en början var placerad i samma fosterfamilj som brodern. Enligt systern har brodern inte blivit väl behandlad av sina fosterföräldrar.

"De har mer sett honom som en inkomstkälla än som ett handikappat barn i behov av omsorg." berättar systern i förundersökningen.

När brodern flyttat till det egna boendet 2016 gick hon igenom de kläder som han haft med sig.

"Alla kläder var för små. Inga kläder var inköpta de senaste fem åren. Det fanns en mössa och en polokrage, som jag vet att han använde när han var åtta år. Han är 27 år i dag."

Enligt broderns kontaktperson har han inget språk, men kan uttrycka ja eller nej.

"Han använder sig av tecken som stöd och fått kort med bilder som han kan visa för att förklara. Han pekar även en hel del när han vill kommunicera, på bilder eller personer. Det händer att det blir missförstånd." berättar kontaktpersonen.

När 27-åringen kom till sitt nya boende från fosterfamiljen hade han med sig två tavlor med Nalle Puh, några videofilmer, ett gosedjur, lite lego, en dålig rakapparat och några saker han själv gjort i skolan.

Systern har ifrågasatt var alla presenter som brodern fått genom åren tagit vägen och vart de 8 000 kronor försvunnit, som förts ut från broderns konto varje månad.

27-åringen har idag en annan god man, som ska vittna om hur bedrägeriet upptäcktes till styrkande av åtalet.

Hans kontaktperson har märkt att han numera byter och köper kläder oftare.

”Tidigare då han bodde hos fosterföräldrarna var det inte alltid så. Han kom ofta i samma träningsjacka. Idag händer det att han glatt visar upp att han fått nya kläder.”

Förhandlingen i tingsrätten i Skövde kommer att hållas i början av april.