2015 fick Peder Andersson syn på ett nedgånget torp i Annelund, Varola. Han bestämde sig genast för att det var där han ville bo permanent, fastän det var en hel del jobb som väntade. Huset bestod av ett stort gammalt rum, saknade bekvämligheter som toalett och dusch samt hade en så pass gammal spis att han inte vågade starta den. Under majmånad förra året kom dagen då Peder kunde flytta in och han tog då med sig flickvännen Carina Mogren. Hon blev lika förälskad i torpet som hon redan var i honom.

Jag sa skämtsamt till Peder att om jag inte får honom skulle jag minsann ta torpet. Istället fick jag bägge två och kunde inte vara lyckligare, berättar hon och skrattar.

Med undantag av flera träd var trädgården helt tom. Trots att Peder inte hade någon byggutbildning i bagaget, förutom enstaka snickartillfällen med sin pappa, startade han genast igång med att bygga en altan. Dessutom satte han upp staket och gärdsgård runt torpet tillsammans med en port samt brädfodrade hela huset. Tillsammans satte sedan paret in vedeldning, bytte fönster och renoverade invändigt.

Peder jobbar skift på Volvo, så han passade på att arbeta med det här så fort han hade en stund över. Vi har aldrig följt några skisser eller haft någon specifik plan i huvudet utan gjort som vi känner för. Jag har fått vara med på tåget ända sedan starten i princip. Peder är verkligen duktig och det märks oerhört tydligt att han inte är någon stadsmänniska, utan älskar att få bo på landet, menar Carina.

Möblerna tog de med sig från sina tidigare hem.

 Samtidigt var det viktigt för oss att inte ta med för mycket eftersom vi behövde andrum också. Sedan fick jag äran att välja alla tapeter och golv, vilket jag tyckte var riktigt kul, menar Carina.

Det fanns dock ett ställe där Peder fick helt fria tyglar - i gäststugan.

Jag är galen i motorcyklar, så jag ville ha Harley Davidson-tema där. Det är därför väggar och gardiner går i orange, svart och vitt, förklarar han.

Inga bodar fanns, så Peder byggde såväl vedbodar som en snickarbod. Därefter konstruerade han ett garage utifrån en stor container och lite trä, men det som imponerade mest på Carina var när han utformade garderober av en dörr:

I min värld åker du till IKEA för att köpa en garderob, men i Peders skapar du den själv. Det hade jag aldrig kunnat se framför mig. För honom var det däremot hur enkelt som helst att göra om vår utedörr, så att vi hade massor av plats för alla kläder.

Vilket rum är ni mest nöjda med?

Altanen! Den blev som ett extra rum och personligen tycker vi att den är det bästa som finns. Vi har sol här nästan dygnet runt och trivs som fisken i vattnet, säger Carina.