Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik har smakat sig fram bland miljontals bubblor – här är hans bästa tips

Fredrik Schelin har åkt världen runt i 20 år och smakat sig fram bland miljontals bubblor. Enligt honom är det aldrig fel att sippa lite champagne, det passar till och med alldeles utmärkt till varmkorv med bröd. När vi träffade honom tidigare i år fick vi de bästa tipsen på hur man såväl öppnar en flaska som hur man fångar aromen. Här får du tipsen igen, lagom till nyårsskålen.

– Fettet och sältan i korven och det brödiga gifter sig riktigt bra med just champagne, säger han.

Fredriks mission under åren som vin och dryckeskännare har alltid varit att göra bubblet tillgängligt, inte bara för de insatta utan för varenda Svensson som kunnat tänkas intressera sig för drycken. Ett mål är att avsnobbifiera champagnen och visa på att det inte behöver vara en dryck enbart för fest eller högtid. Det funkar liks bra till fredagstacosen, påsklunchen eller varför inte till fiskpinnar.

– Fast jag har inte provat det till just fiskpinnar, men till panerad torsk och det är också riktigt gott.

I våras anordnade han en champagneprovning på Lilla krogen i Skövde. Då dukades det upp med den bubbliga drycken. Fredrik Schelin visade konsten att öppna en flaska mousserande på bästa sätt och hur man kan fånga aromerna med näsan och gommen.

– Det gäller att dofta in vinet, snurra glaset för att frigöra bubblorna och man får gärna sörpla, säger han.

Fredrik tycker att människor som fått en flaska champagne i present vid någon högtid borde unna sig att sippa litet, istället för att låta den förgås i en hylla.

– Det är lätt hänt att det där festliga tillfället aldrig dyker upp, i värsta fall förvaras vinet fel: För varmt och för ljust och det mår det inte bra av. Det bättre att förgylla en helt vanlig vardagskväll och varför inte till korv med bröd som man grillat utomhus en vacker vårkväll.

Själv använder han en speciell kork som håller bubblorna kvar i flaskan, på så sätt kan han ta sig ett litet glas och låta resten stå ett par dagar, ända upp till en vecka.

– Precis som vilket vin som helst behöver det luftas, det har trots allt stått i en massa år.

Fredrik Schelin har arbetat med mousserande vin och champagne i 20 år och har under dessa provat mer än 3 000 olika flaskor av drycken. I höstas debuterade han också med sin bok "49 miljoner bubblor i en flaska, en bok om champagne för ALLA – inte bara för experten".

Fotnot: Denna artikel publicerades första gången på vår sajt 11 april 2019.