Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidspolitiker, stanna kvar!

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det har gått drygt ett och halvt år efter kommunalvalen 2018 i Tidaholms kommun. Genomsnittsåldern på de 41 valda kommunfullmäktigeledamöterna är cirka 56 år. Fram tills idag har redan 14 fritidspolitiker valt att lämna sina olika uppdrag. Detta känns inte bra.

Jag noterar att det är dubbelt så många kvinnor som män som av olika skäl har slutat att engagera sig på sin fritid i kommunpolitiken.

Efter sex år som engagerad ung kvinna i politiken i Sverige kan jag konstatera att kvinnor och män fortfarande behandlas olika. Vi blir inte dömda på samma sätt och får fler blickar eller andra tillrättavisande påhopp under mötena än män. Detta naturligtvis inte bara från män utan även från andra kvinnor.

Under valrörelsen 2018 har jag flera gånger fått svara på frågan hur jag får ihop livet som fritidspolitiker och mamma till fyra barn. Samtidigt har jag otåliga gånger fått svara på varför jag väljer att engagera mig så mycket ideellt på min fritid nu när barnen fortfarande är små. Mina manliga kollegor får nog aldrig denna typ av frågor även om de också är pappor till flera barn. Detta är orättvist!

Det är annorlunda att vara kvinna i politiken. Det är även annorlunda att vara utländsk kvinna i politiken som jag är. Vi behandlas olika, vi får jobba hårdare för att bli framsläppta och tagna på allvar och tjänstepersoner har ett annat förhållningssätt till oss. När dubbelt så många kvinnor som män nu har lämnat sina uppdrag så är det väldigt tydligt att debatten om jargong, kultur och normer om hur kvinnor och män behandlas i politiken och i samhället måste fortsätta. Det krävs vilja, medvetna val och handlingar för att det ska gälla lika villkor för alla oavsett kön och bakgrund. Det är viktigt att se till att varje engagerad fritidspolitiker får rätt förutsättningar och bemötande. Det är från allra största betydelse att alla inblandade tar sitt ansvar i detta för att fler fritidspolitiker väljer att engagera sig men fram för allt vill stanna kvar!

Zelal-Sara Yesildeniz

Engagerad fritidspolitiker i Tidaholms kommun och Region Västra Götaland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel