Våga pröva, våga testa, uppmanade Eva Olofsson, kyrkogårdschef i Tidaholms pastorat, när hon var gäst på lördagsfrukost i Valstads församlingsgård. Gröna fingrar handlar om 70 procent entusiasm och 30 procent kunskap!

Eva borde veta, hon har gedigen kunskap bakom sig och visade sig ha stor förmåga att på ett lättförståeligt sätt dela med sig av den. Goda råd duggade tätt. Och efter hand kom insikten varför det gått snett med odlingen tidigare. Visste du till exempel att även jord har en bäst före-datum? Att du aldrig ska köpa en jord som saknar datummärkning.

Fröna i påsen du inköpt är i vila och tål då till och med frost. De väcks till liv genom att ligga i ljummet vatten högst ett dygn. Låt dem inte drunkna genom att låta dem ligga längre. Lägg fröna på fuktig såjord och sätt gladpack eller plastlock över. Såjord innehåller sand som stimulerar rotbildningen. Ställ ljust, men inte för varmt, håll jorden fuktig och de behov fröna har för att växa är tillgodosedda.

Hon berättade om rätt tidpunkt för att sätta olika sorter, vilka som redan nu är dags att så, vilka som bör vänta ett tag.

Vill du ta frön av egna tomater, låt dem bli övermogna och tvätta fröna eftersom de är täckta av ett groningshämmande medel.

Finns både för- och nackdelar med att odla gamla hederliga sorter. En fördel är att allt inte mognar samtidigt, nackdel att de inte har samma resistens mot sjukdomar. Såpvatten är det bästa mot ohyra för oss småodlare.

Det är lätt att genom sticklingar få nya plantor. Murgröna, pelargoner, hjärtan på tråd är lätta att nå resultat med. Sätt dem direkt i jord. Det tar bara längre tid genom att sätta dem i vatten först.

Så fort tjälen har gått ur jorden kan du pröva att ta sticklingar av buskar. Syrener är svåra men pröva vinbär, forsythia med mera. Ta skott som inte har några grenar, knipsa av cirka 15 centimeter, sätt ner dem på en plats där de kan få stå kvar.

Efter den här dagen finns både kunskap och entusiasm för att odla och längtan efter att vårsäsongen kan börja.