Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grynkorvarnas världsmästare korad

Dominansen är bruten. Årets grynkorv 2018 kommer från Ica Nära Evaldssons livs i Åsarp, medan Eriksons chark Nossebro fick nöja sig med andraplatsen.

Matfestivalen är inne på sitt 29:e år. Så länge har Grynkorvsfestivalen inte funnits. Likväl är den numera att betrakta som en tradition, knuten till matfestivalhelgen i Skövde.

I år som tidigare träffades man tidig eftermiddag på hotell Billingen. Där fanns närmare 100 gäster på plats för att äta grynkorv med tillbehör och därefter rösta fram vinnaren av de två finalisterna som serverades, och som tidigare valts ut av åtta semifinalister.

Att döma av kommentarerna från gästerna var det en grannlaga uppgift att välja. Till sist var det ändå Evaldssons som tog hem utmärkelsen med siffrorna 54–39. Tommy Kroon, ordförande i Grynkorvens vänner konstaterade att det var ett ovanligt jämnt resultat men gladdes samtidigt åt att det blev lite variation på tronen.

– Det var kul att Evaldssons vann för de har kämpat väl och Fredric har skruvat upp receptet lite grann tror jag. Så det var jätteroligt, säger Tommy.

– Eriksons är ju själva grunden för hela vår verksamhet, men det gör inget om det blir konkurrensen, tillägger han.

Vid prisceremonin på matfestivalscenen i Kyrkparken fick Fredric Evaldsson ta emot priset ur Anna-Maria Corazza Bildts hand. Efteråt konstaterade han att det varit en kamp mellan två smakfulla korvar med karaktär.

– Vår korv är lite annorlunda jämfört med Eriksons. Det kan vara så att det är regionala skillnader på grynkorv även i Skaraborg, vilket märks här, sa Fredric.

Receptet på vinnarkorven är dock en väl förborgad hemlighet.

– Vårt recept har hängt med sedan 70-talet och kommer ursprungligen från en charkuterifirma, det har i princip varit identiskt, men är absolut hemligt, säger Fredric med ett leende.

En välkänd grynkorvsälskare ä Anna Maria Corazza Bildt, som är hedersmedlem i Grynkorvens vänner. Hon har varit på Grynkorvsfestivalen tidigare och var med i år igen för att förrätta prisutdelning, men även umgås med likasinnade.

Hon, liksom andra förespråkare av den skaraborgska ”nationalrätten” lyfter grynkorven som ett bra exempel på hållbarhetstänk med gamla anor, som gör korven modern i dag.

– Grynkorven är ett sätt att ta vara på allt på djuret, så den här korven är ett bra uttryck för ett hållbarhetstänk som alltid funnits inom jordbruket och som även är mycket viktigt för mig, säger Anna Maria.

– För mig är en stor heder att få vara med i Grynkorvens vänner. Det här är mat som berör människor och som jag kan känna igen mig i. Alla skaraborgare som jag träffat känner sig stolta över den här maten.

Men det var även mer långväga gäster på plats. Jörgen Knopp och Leif Andersson hade kinesiskt sällskap i form av Jason Luo, Amos, Danial och Dom med sig. De fyra befinner sig just nu på Volvo under ett par veckor och då tyckte Jörgen det kunde vara lämpligt att låta dem bekanta sig med den skaraborgska paradrätten.

Och även om det inte finns några direkta likheter med deras inhemska kinesiska mat så tyckte de fyra att det smakade helt okej.

– Det är första gången vi äter grynkorv. Det är en väldigt speciell korv, men det är väldigt gott och det är svårt att välja vilken som är bäst av dem, säger Jason Lao.